(108) SAM69+, over Kaasstad, Kaasbel en Kaasmarkt

3 april 2015 - Alkmaar, Nederland

Vrijdag 3 april 2015

Kijken, Kijken, ook Kopen

Geheel onverwacht krijg ik magazine Alkmaar in handen. Cultuur, winkelen, uitgaan en sport komen aan bod. Ik bekijk de inhoud en weet het zeker. Deze prachtstad is de Kaasstad. Het gaat niet alleen over ‘Koningsdag’, evenmin alleen over groot Oranjefeest ‘Kingsnight’ op het Waagplein. April is in Alkmaar de Knotsgezellige maand van de grote Kaas. Kijken, Kijken, Kopen en niet vergeten, de opening van het Kaasmarktseizoen.

Vandaag, vrijdag 3 april, vindt de eerste Kaasmarkt plaats. Van Alkmaars trots is dit de 393ste editie, glansrijker en spectaculairder dan ooit. Goed gebruik is dat een bekende Nederlander de Kaasbel luidt, een BN’er die wat met Alkmaar ‘heeft’. Dat is dit keer saxofonist Hans Dulfer. Alkmaar is sinds 1939 de enige stad in Nederland waar kaas nog echt op een kaasmarkt wordt verhandeld, op traditionele wijze. Ruim honderdduizend mensen komen van over de hele wereld om dit unieke evenement van dichtbij te bekijken. De kaasmarkten zijn wekelijks op elke vrijdag, vanaf de eerste vrijdag in april tot en met de eerste vrijdag in september. Boeren en fabrikanten verkopen hun gemaakte kaas van ’s morgens tien tot half één ‘s middags via handjeklap aan handelaren. Kaasdragers brengen de kazen op berries van 'de Waag' naar de vrachtwagens. Alles volgens eeuwenoude traditie.

Deze zomer is in het centrum van Alkmaar op elke eerste vrijdag van de maand ook een biologische braderie op de Paardenmarkt. Hier is alles op het gebied van gezond eten en natuurlijke producten verkrijgbaar. De eerste braderie is op Goede Vrijdag van elf tot vijf.

‘Kijken Kijken Kopen’ is een nieuw evenement met drie K’s! Het initiatief van Theater De Vest wordt door de gemeente, winkeliersvereniging e.a. aan het publiek aangeboden. Winkeliers en theatermakers veranderen Alkmaars binnenstad in één groot podium. Zondag 19 april is Koopzondag vol theatrale verrassingen. Winkels vormen een podium voor theater, dans, muziek, cabaret, circusacts en poëzie-voordrachten. Het is weer eens wat anders dan wat schilderijtjes ophangen.

Voert Kaas in de Kaasstad de boventoon, op cultureel gebied vertonen zich ook andere K’s. Vanaf zaterdag 18 april zijn voor het eerst in de geschiedenis een zestigtal werken van hoge kwaliteit van de familie Kruseman samengebracht in één tentoonstelling: ‘Kunstbroeders uit de romantiek’. Het Stedelijk Museum Alkmaar laat hiermee een fraaie dwarsdoorsnede van kunst uit een zeer invloedrijk tijdperk zien. De expositie biedt een keur aan indrukwekkende romantische portretten, zoals het 'Rustende meisje’ uit 1827 van Jan Adam Kruseman. Het hoogtepunt is een staatsieportret van Koning Willem II, samen met een portret van zijn vrouw Anna Paulowna. Verder zijn etsen, idyllische landschappen, Italiaanse volkstaferelen en woeste zeegezichten te zien. De hele maand april vertoont het Stedelijk Museum ook de op- en ondergang van de befaamde kunstcollectie van mecenas Piet Boendermaker. Hierin is de grootste verzameling Bergense School in Nederland ondergebracht.

Alkmaar zet zich in de laatste week van juni ook nog op de kaart met ‘Internationale Spelen voor Kinderen’, kleinste broertje van de Olympische Spelen.

Kortom, Kom Kijken in de Kaasstad.

    

2 Reacties

 1. Marijke:
  3 april 2015
  Kijken kijken kopen kunstbroeders kinderen kaas Kaasstad kaasbel kaasmarkt Kruseman kunstcollectie: het kaat wat af bij jou, jij en de lezer komen geheel aan de allitererende trekken:
  KUNSTIG!
 2. Tineke:
  4 april 2015
  "Kaas uit Woerden, steeds de beste!"
  Dat is de kreet van een kaasboer uit (je raadt het al)..... Wist je trouwens dat er in Woerden meer kaas verhandeld wordt dan in Gouda? En dat er ook in Woerden een kaasbel is? Maar, in Woerden geen kaasdragers. Wél veel kaaspakhuizen.......
  Een kazige reactie, omdat we toch met de "k's" bezig zijn.