(129) SAM69+, over Oranje aan wankele kade

24 april 2015 - Dordrecht, Nederland

Vrijdag 24 april 2015

Lang leve het Hof

‘Laat de koning maar komen’. Dordt staat maandag 27 april 2015 stijf van de adrenaline voor de eerste Koningsdag nieuwe stijl. Dat Máxima en W. A. deze stad met hun bezoek vereren, houdt verband met 1572, het jaar dat in Dordrecht de eerste aanzet voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden is gegeven. Hier is toen de eerste Vrije Statenvergadering van Holland en West-Friesland gehouden. De koning opent daarom op de dag na zijn 48ste verjaardag het nieuwe museum ‘Het Hof van Nederland’.

Dordrecht is koningsstad. De binnenstad versiert tweehonderd paaltjes met een kroon. Driehonderdveertig lantaarnpalen krijgen een lik verf, straatstenen langs de koninklijke route moeten recht gelegd. Alle meerpalen langs de rivier(en) kleuren rood, wit en blauw. In de havens drijven lichtgevende kroontjes.

Een schapenkop neemt een slok Jupiler. Hij treurt na over de degradatie van zijn cluppie. “Eerst de koning en zijn aanhang. Je wordt er knettergek van. Volgend seizoen supporters van Almere City, Emmen, Oss en Volendam. Dat is al erg  genoeg”.

Het koningspaar vaart op Koningsdag door de Wolwevershaven naar de Grote Kerk. Juist op die kade verwacht gemeente Dordrecht veel publiek. Precies op die kadeplek is bij inspectie ontdekt dat eronder uitspoeling plaatsvindt. Dat levert instortingsgevaar op, dus wordt de kade op Koningsdag deels afgesloten. Van 7 tot en met 17, niet uur, maar huisnummer! Herstel van de kade gebeurt pas volgend jaar. Wie op de kades van Zwijndrecht de ‘grande parade’ wil bewonderen, ontvangt een polsbandje. Op niet minder dan vijfduizend Oranjegezinden wordt gerekend, meer dan het gemiddelde aantal toeschouwers van de gedegradeerde, plaatselijke FC.

Een groot deel van Koningsdag speelt zich op het water af. Op het ‘Groothoofd’, waar de koning c.s. aan land komt, is een anti-terreuroefening gehouden. Jetski’s stuiven met angstaanjagende snelheid voorbij aan de plek, waar de botenparade langs vaart. Ik vind het niet zo vreemd dat er uitspoeling ontstaat. De Oranjes varen door Dordts historische havens. De vraag is of fluisterboot de ‘Dordtevaar’ wel onder alle stadsbruggen door past. In geval van nood geldt als scenario, dat het koninklijk gezelschap snel moet kunnen overstappen.

Overgestapt op ‘Koningsdag nieuwe stijl’ willen koning en koningin in de komende jaren telkens één stad op Koningsdag bezoeken. Daarvan wordt de zondag – net als dit jaar - uitgesloten. Dan wordt er immers gevoetbald. De keuze van het koninklijk paar richt zich op steden met een centrumfunctie voor de streek. “Op deze manier krijgen wij de gelegenheid om onszelf aan het volk te laten zien”, verklaart Willem-Alexander.

Als het bezoek aan Dordrecht achter de rug is, kost het mij geen moeite om enkele plaatsen voor de Oranjes op te sommen. Ik denk bijvoorbeeld aan Almere, Emmen, Oss en Volendam. In het laatstgenoemde vissersstadje aan het IJsselmeer doen ze immers ook aan betaald voetbal. Misschien valt de keuze op het moment van promotie naar de eredivisie door het ‘Andere Oranje’, geuzennaam van FC Volendam. Kan de aan de kade liggende schuit ‘Heen-en-Weer’ met spelers en aanhang ‘uitspoelen’.

 

Foto’s

2 Reacties

 1. Nettie:
  24 april 2015
  Mooie routeomschrijving van Koningsdag , alleen jammer van het weer wat ze voorspellen, deze dag valt waarschijnlijk met recht in het water!!
  Gr
  Nettie
 2. Marijke:
  24 april 2015
  W.A.is dit jaar op maandag jarig, het duurt dus nog enige jaartjes dat de 27ste op zondag valt. Behalve de heilige voetballers profiteren scholieren en werknemers van geen-viering-op-zondag, hmmm, vrije les-/werkdag.