(180) SAM69+, over maximaal haalbare in eeuwenoud spel

14 juni 2015 - Frimley Green, Verenigd Koninkrijk

Zondag 14 juni 2015

One-hundred-and-eighty

Niemand weet waar het vandaan komt. Vermoedelijk uit tijden dat soldaten, tussen veldslagen door, met korte speren op omgekeerde bodems van wijntonnen gooien. Later mikken ze op schijven van doorgezaagde boomstammen, waarop punten staan aangegeven. In de winter speelt het spel zich noodgedwongen binnen af. Speren maken plaats voor pijltjes, spelregels worden vernieuwd. Darten moet eeuwen oud zijn. Naarmate het zich ontwikkelt, tonen rijkere lagen van de bevolking interesse. Hendrik VIII krijgt in 1530 van zijn tweede vrouw Anna Boleyn zelfs een kostbare Biscayan dartset.

Darts (of darten) wordt met drie pijltjes (darts) en een dartbord gespeeld. In oud-Nederlands en Vlaams is in spreektaal vogelpik gebruikelijk, vogeltjepik minder. De term komt van een spel, dat vroeger in cafés wordt gespeeld. Niet met dartbord, maar met een roos met ringen en een nagemaakte vogel met scherpe snavel. De vogel hangt met koord aan het plafond, spelers proberen de snavel in de roos te ‘zwiepen’. Vogelpik.

In 1908 wordt Engelsman Jim Garside in Leeds voor de rechter gedaagd. In zijn café The Adelphi Inn wordt gedart. Kansspelen zijn in die tijd verboden in pubs en justitie claimt dat darten een kansspel is. Garside neemt de beste dartspeler William ‘Bigfoot’ Anakin mee naar de rechtbank. De rechters vragen hem drie door hen gekozen nummers te gooien, wat Anakin doet. Op zijn beurt vraagt hij de rechters hetzelfde te doen. Het lukt geen van hen. Daarmee toont hij aan dat darts oefening vergt, geen kansspel is.

Darten wordt voornamelijk in Engeland steeds populairder. Het News of the World Darts Championship in 1927 is een belangrijke stap om de sport internationaal te maken. Vanouds blijft men het voornamelijk in Engelse pubs spelen, maar door de successen van Raymond van Barneveld in het Engelse Frimley Green is het ook in Nederland populairder geworden. In hetzelfde jaar – 1976 – dat de Britse band ‘Darts’ wordt opgericht, ziet ook de wereldbond World Darts Federation het levenslicht. Succesnummer van de band is een mix van ‘Daddy Cool’ en ‘The Girl Can’t Help It’. De ‘WDF’ geldt als officieel wereldkampioenschap darten, maar geniet minder aanzien dan de ‘Embassy’ van de professionals.

De bekendste manier om te darten is dat iedere speler zijn 501 punten moet wegspelen door om de beurt drie pijltjes te gooien. Wie als eerste precies op 0 uitkomt, wint de game (ook wel leg). De laatste pijl moet wel altijd een ‘dubbel’ zijn, dus of in de buitenste ring, of in de ‘Bull’s eye’ terechtkomen. Meestal wint degene die als eerste drie legs wint, de set. De uiteindelijke winnaar hangt af van de vooraf gemaakte afspraak. Bijvoorbeeld bij een best-of-9-sets wint de speler die het eerste vijf sets wint.

Soms zit ik te zappen en blijf even in de ‘kroeg hangen’ als ik de speaker hoor langskomen. Hij gaat met lange uithaal in zijn stem uit zijn dak als een speler drie pijltjes in de triple-ring van 20 heeft gemikt. U herkent de kreet vast: one-hundred-and-eightyyy. Dat is mij vandaag dus gelukt!

 

1 Reactie

  1. Truus de Vries:
    14 juni 2015
    Misschien heeft het te maken met de ridder toernooien, als de ridders elkaar voor het spel met een speer uit het zadel proberen te wippen. Het ringsteken lijkt er denk ik wel een beetje op.