(187) SAM69+, over Dom, Erasmus en Finish op Neeltje Jans

21 juni 2015 - Utrecht, Nederland

Zondag 21 juni 2015

Boompjes en bruggen

Fietsvriendin E. is  tot op het bot gemotiveerd. Begin juli is de ‘Grand Départ’ van de Ronde van Frankrijk in de stad Utrecht. Zij wil present zijn, maar niet in de massa. Ergens tussen Domstad, Gouda en Goeree. Tussen start en finish zoekt zij haar weg om een rustiek plekje te vinden, waar toppers als Contador, Froome en Nibali van dichtbij haar oogpupillen kunnen ‘toucheren’. Het échte Toursparcours begint heel dicht bij huis met enkele lussen door Utrechts stadscentrum. Tweehonderd renners draaien, remmen en keren onder de Dom door. Daar wil je niet tussen staan, zij beslist niet. Ik trouwens ook niet.

E. staat ook niet op Croeselaan of Catharijnesingel, niet bij Conservatorium. Zij posteert zich waar anderen niet gaan of staan. Neude? Neen! Stadsschouwburg, Spoorwegmuseum? Schei uit! Bij stadion Galgenwaard scheurt het peloton naar Leidsche Rijn. Neemt ze daar de bus naar Nêerlands grootste vinexwijk? Vast niet!

Misschien vertoeft zij in het echte Hollandse landschap, door het groene hart richting Gouda. Tussen Oudewater en Haastrecht ligt het Sint Gabriëlklooster, in de jaren 1920 door de congregatie der Passionisten neergezet. En gepassioneerd is E., voor de renners met gekromde sturen, net zo zeer als voor een fietstochtje over de dijken langs de Hollandsche IJssel, veel mooier dan de snelweg waar de Tourrenners over zoeven. Over de Haastrechtse brug rijden die de kaasstad binnen, waar de stroopwafellucht hun neuzen binnendringt. Zij rijden om het middeleeuwse Goudse centrum heen, de klassieke karavaan heeft haast.

In de randgemeenten van Rotterdam staan heel veel stoplichten. Staat het stoplicht niet op rood, dan staat het wel op groen. In de Maasstad is altijd wat te doen. De skyline van glas en staal blinkt in de zon, evenals de weidse Nieuwe Maas. E. zal daar, op de Boompjes, geen renners in een tussensprint aanmoedigen. Zij heeft haar eigen tussensprint al getrokken, huiswaarts om de finish op televisie te zien. Zo mist zij ‘live’ de ereronde over Coolsingel – allez F. (dat staat voor Froome) – langs Bijenkorf en Stadhuis. Het Hofplein heeft het monopolie op acht stoplichten op één rotonde. De horde renners trekt zich er niets van aan en racet het stadszwaantje met de naam ‘Erasmus’ over.

Door banlieues van de Maasstad gaat het langs silo’s en fabrieken aan oude stadshavens in de richting van Rhoon en Poortugaal, beide dubbel o, de laatste ook dubbel aa. Iemand – Geesink bijvoorbeeld – zou de verkeerde afslag kunnen nemen. Via Hoogvliet volgt opnieuw een brug – Spijkenisserbrug - met links de macho-skyline van Spijkenisse en rechts de bijna voltooide Botlekbrug. Hellevoetsluis leidt de coureurs over Haringvlietsluizen naar Goeree-Overflakkee.

Zeeland ligt via de Brouwersdam onder handbereik. Hier wonen heel weinig mensen, hier is niets te doen. Geen stoplichten, niet op rood, niet op groen. Levert Renesse Rondemissen? Machtige zee, meesterlijke waterwerken. Licht omhoog over de Pijlerdam komt met Neeltje Jans in zicht het spel op de wagen. Massaspurt?

Zondagmiddag 5 juli zit E. op het puntje van haar stoel, thuis voor de buis. Ik ook.