(193) SAM69+, over ‘krasse knar’ onder de road-trips

27 juni 2015 - Natchez, Mississippi, Verenigde Staten

Zaterdag 27 juni 2015

Machtige Mississippi

In het zuiden van de Verenigde Staten loopt een road-trip, die het eeuwenoude spoor van indianen, handelaren, slaven en historische figuren volgt. Op deze Natchez Trace Parkway – ruim zevenhonderd kilometer lang – is geen enkel kruispunt of stoplicht te bespeuren. In countrystad Nashville begint, naar het zuidwesten, een route kriskras door duizenden jaren geschiedenis van Noord-Amerika. Hij voert door een betoverend landschap met bossen, weides en heel veel bloemen.

Als je in het afwisselend vlakke en glooiende landschap van de weg af gaat, kom je op de oorspronkelijke ‘Natchez Trace’. Honderdduizenden paardenhoeven, voeten en karrenwielen hebben door de eeuwen heen van noordoost naar zuidwest een brede geul uitgesleten. Je hoort alleen het ruisen van grillige eiken- en beukenbomen en magnolia’s met wit-roze bloemen. Vroeger was dit een loodzware, risicovolle tocht. Struikrovers lagen op de loer, nu scharrelen slechts wilde kalkoenen tussen de struiken.

Indianenvolken leefden duizenden jaren in de bossen en langs de rivieren. Zij wierpen heuvels op, die voor ceremonieën werden gebruikt. De op één na grootste van Noord-Amerika is bewaard gebleven. De Emerald Mound is elf meter hoog en 230 meter lang. Ook staat een herberg overeind van de reeks die rond 1800 is gebouwd. Mount Locust is een van de oudste gebouwen in Mississippi. Een monument voor Meriwether Lewis, bekend van de Lewis & Clark-expeditie naar het onbekende wilde westen, markeert Lewis’ graf. Hij was in 1809 passant in de herberg, maar overleed op mysterieuze wijze op Natchez Trace.

De road-trip begint in Nashville, de stad die barst van de countrymuziek. Ook onderweg laat de muziek je niet in de steek. In de noordwesthoek van de staat Alabama, voor de afslag naar de Tennessee-rivier, ligt Muscle Shoals, een doodgewoon plattelandsdorp. Aan een anonieme straat bevindt zich de Fame-muziekstudio.  Sinds de jaren 1960 kwamen alle wereldsterren naar deze plek, van Aretha Franklin tot Rolling Stones en Rod Stewart. Nog steeds is de wereldvermaarde studio in bedrijf. Aan de rand van Muscle Shoals staat de Alabama Music Hall of Fame, waarin veel bekende namen uit deze omgeving als Lionel Ritchie, Nat King Cole en Dinah Washington.

In Tupelo, Mississippi kun je niet om Elvis Presley heen. Hier stond de wieg van de King of Rock and Roll, in een piepklein woninkje dat tegenwoordig bedevaartsoord is. Jackson, de hoofdstad van Mississippi, is de grootste stad langs Natchez Trace. Hier draait het om de blues. Het open podium in blues-restaurant Hal & Mal’s laat de natuurlijke doorleefdheid met krachtige, bezielde stemmen horen.

‘Back on the road’ overheerst de natuur weer. Spechten roffelen tegen boomstammen, schildpadden liggen in het gras te zonnen. Cipressen en tupelo-bomen groeien meters diep in moerassen. Her en der schuilt een alligator tussen de bomen. Aan de finish ligt na 444 mijl Natchez aan de Mississippi-rivier. Het prachtige stadje is beroemd om zijn 19e eeuwse huizen van vroegere plantage- en slaveneigenaren, nu musea en B&B’s. Hier eindigt de ‘opa aller road-trips’, waarop je steeds moet opletten op onverwacht overstekende kalkoenen en schildpadden.