(209) SAM69+, over een andere wereld vlakbij

13 juli 2015 - Zell, Duitsland

Maandag 13 juli 2015

Piesporter of Riesling

Soms hoef je niet lang te reizen om in een andere wereld terecht te komen. Het fraaie Moezelgebied in Duitsland, heuvelachtig terrein tussen Hunsrück en Eifel,  is een goed voorbeeld. Op een uur of twee autorijden vanaf Maastricht wordt in wijngaarden langs steile hellingen zwaar werk verricht: oogsten om wereldberoemde wijnen te produceren. De streek staat bekend om zijn wijn, dat zie je meteen in het landschap terug. Steile hellingen die vanaf de rivieroevers omhoog schieten, beplakt met wijngaarden. Machines kunnen er nauwelijks worden ingezet, druivenpluk gebeurt nog steeds grotendeels met de hand, wat de smaak ten goede komt.

In typisch Duitse wijndorpjes langs de Moezel staan vakwerkhuisjes met gepleisterde muren in pastelkleuren en een kerktoren, die over de daken waakt. Hier gaat het er nog echt ‘gemütlich’ aan toe. Uithangborden aan de weg maken het ontdekken van wijnproeflokalen eenvoudig. Als je – zoals ik eens deed -  de ‘Halve Marathon’ langs de Moezel rent, is dat lastig. Wandelend of fietsend is de vallei gemakkelijker én op het gemak te verkennen. Over rustige weggetjes met prachtig uitzicht op de wijngaarden kun je de pedalen heerlijk ronddraaien. Oude burchten in de lieflijkste wijndorpjes zijn goed voor een pauzerende (tussen)stop.

Een van de bekendste fietsroutes is de ‘Mosel Radweg’, die ook in delen is af te leggen, zelfs te voet. Spectaculair is de ‘Calmont Klettersteig’, een klim op de steilste wijnberg van Europa bij Moezeldorp Bremm. Met goede conditie en gezond van lijf en leden is de beloning hier een waanzinnig uitzicht over het dal.

Uit de Moezelstreek komen lekkere frisse wijnen, waarvan de beste tot de subliemste witte wijnen ter wereld behoren. Dit komt door gunstige ligging van de wijngaarden, geschikt klimaat en, zoals aangegeven, de manier van druivenplukken. Aan geïnteresseerden vertellen de wijnboeren er graag over.

In Zell, de op een na grootste wijnbouwgemeente van de Moezelregio, ontkom je er niet aan om de ‘Schwarze Katz-wijn’ te proeven. Zoet, fruitig, karaktervol en verfrissend. Bijzonder is dat in het stadhuis van dit wijnstadje informatie wordt verstrekt over het handmatige productieproces, zoals de wijnboeren dit hier hanteren. Trier is de bakermat van de Duitse wijncultuur, met eersteklas witte wijnen. Kenners wagen het aromatische vocht te proeven bij ‘Maximin Grünhaus’, ‘Weingut Karthäuserhof’ of ‘Zum Domstein’, dat midden in het centrum van Trier ligt. Een geslaagd bezoek is ook de kennismaking met de wijntraditie in Piesport, die uit het tijdperk van de Romeinen stamt. Wijngaard ‘Weingut Vereinigte Hospitien’ heeft er eeuwenoude wijnkelders.

Na een voortreffelijke nachtrust kan vervolgens wandelroute ‘Moselsteig’ worden afgelegd. Hij loopt van Perl tot aan Koblenz, over een totale afstand van 365 kilometer, verdeeld in 24 etappes. Als dagen van een jaar, uren in een etmaal,  zijn de etappes los van elkaar te lopen. Zelfs de trein rijdt langs alle dorpjes, waar je ook bent. Onderweg kom je hier steile wijnhellingen, scherpe rivierbochten en opnieuw romantische wijndorpen tegen.

Op de fiets zijn ook trajecten langs mooie kastelen, wijndorpen en vakwerkstadjes. Keuze genoeg, wijntje toe.