(213) SAM69+, over run-race en roei-regatta op Sark

17 juli 2015 - Sunk Island, Verenigd Koninkrijk

Vrijdag 17 juli 2015

Deelnemen en aankomen

In juli neemt het aantal bezoekers aan Kanaaleiland Sark enorm toe. De zee warmt op, het zomerseizoen komt eraan en schoolactiviteiten op Sark markeren het einde van het schooljaar. Sommige kinderen zullen het eiland verlaten om hun scholing elders voort te zetten. Sark voorziet in uitstekend onderwijs, maar het eiland is te klein, waardoor het geen middelbare en hogere scholen heeft. Jongeren die het basisonderwijs op hoger niveau willen vervolgen, wijken uit naar Guernsey of zelfs naar Engeland.
Onderwijs op Sark is gratis. De wet op het eiland verplicht scholen kinderen aan te nemen. Dit principe geldt al sinds 1827, als een jongensschool wordt gebouwd. ‘Vastelanders’ verbazen zich over het aantal leerlingen per onderwijzer, dat ongeveer één op elf is. Onderwijzers die van elders naar Sark komen om voor de klas te staan, vinden hun droombaan. Kinderen van Sark zijn leer- en nieuwsgierig. In een vriendelijke, veilige omgeving kennen zij vrijwel iedereen, praten zij vrijuit met iedereen en stellen zij alle mogelijke vragen.
Aan het eind van het schooljaar kijken de scholieren uit naar de run-race van een mijl. De hele school doet mee aan deze ‘Mile Race’ en werpt zich energiek in de strijd om de prijzen. Er zijn niet alleen bekers voor de kinderen, maar ook voor junioren en senioren. De loop over eilandwegen vindt op een vroege vrijdagochtend plaats, voordat paard en wagen de onverharde route weer in beslag neemt. Het ligt voor de hand dat oudere kinderen de ren zullen winnen, want opsplitsing in leeftijden is door het geringe aantal deelnemers niet mogelijk. Hierdoor ervaren de kinderen de olympische gedachte aan den lijve: deelnemen is belangrijker dan winnen. Zij leren dat ze zelf, eenmaal ouder geworden, ook in de sport kunnen zegevieren. Daarom nemen ze enthousiast deel: gáán met die banaan!
Een ander evenement op Sark dat in juli aandacht trekt, is de ‘Sark-Jersey-Roei-Regatta’. Jersey en Guernsey leveren meer deelnemers dan Sark zelf, maar soms zijn winnaars toch van het kleine eiland afkomstig. De start op een zaterdag is van Dixcart Bay, waar de baai overbevolkt is met allerlei soorten boten en bootjes. Iedere deelnemende sloep heeft zijn eigen escorte voor geval(len) van nood. Bovendien krioelen tal van varende toeschouwers om de strijdende vaartuigen heen.
De Seigneur van Sark start de regatta met het startschot uit een klein kanon, dat op een jacht pronkt. De roeiboten stellen zich in een grote boog tussen twee schepen op. Alle andere vaartuigen bevinden zich onder de steile kliffen van ‘Hog’s Back’ achter hen. Op een heldere dag is Jersey mijlen ver achter golven en stromingen te zien. Het kan ook gebeuren dat, als het startschot heeft geklonken, de boten in een grijze muur van mist verdwijnen. De snelste roeiers bereiken Jersey in ongeveer twee uur, de tragere doen er soms een uurtje of vier langer over.
Sark is immer trots op zijn weinige deelnemers. Hoe lang ze ook zwoegen, de finish bereiken zij gegarandeerd.