(224) SAM69+, over regenbaden in het Zevengebergte

28 juli 2015 - Linz, Duitsland

Dinsdag 28 juli 2015

Bergen en dalen

Bovenop het panoramadak van ‘Koeln Triangle’ zien wij ten oosten van de Rijn een laaggebergte. Natuurpark ‘Zevengebergte’  (Siebengebirge) ligt in deelstaat Noordrijn-Westfalen, zuidoostelijk van Bonn. In de verte vertonen zich zeven bergtoppen, in volgorde van hoogte: Drachenfels (321 m.), Wolkenburg (324 m.), Petersberg (vroeger Stromberg geheten, 331 m.), Nonnenstromberg (335 m.), Lohrberg (435 m.), Loewenburg (455 m.) en Grosser Oelberg (460 m.). 

Het zijn niet de genoemde zeven toppen die het gebergte zijn naam hebben gegeven. Wie over scherpe ogen beschikt, ontdekt meer dan veertig bergen en heuvels in het vulkanische gebergte, dat ongeveer 25,5 miljoen jaar geleden is ontstaan. De benaming ‘Siebengebirge’ is dan ook niet uit het septet te verklaren. De term is afgeleid van de woorden ‘siffen’ (regenen) en ‘siefen’ (waterstroompje, bergdalletje). Het Siebengebirge is dus de bergketen van de Siepen of Siefen, waterloopjes die bergwater naar de Rijn afvoeren. Het traditionele beeld vanuit Keulen met zicht op het gebergte en zijn toppen houdt het magische getal zeven echter in ere.

Het unieke, idyllische landschap van het Zevengebergte wordt door fietsers en wandelaars hogelijk gewaardeerd. Voor het grootste deel is het met bos bedekt, er is ook landbouw. Op de hellingen worden wijndruiven verbouwd, in het westen van Duitsland de meest noordelijke plek waar dit gebeurt. Attractief zijn de vele mogelijkheden, die de streek kan bieden. Vanuit Keulen is wandelen of fietsen met een boottocht te combineren. Langs de Rijn-oevers schuiven de dorpjes met kerktorens, heuvels en bossen voorbij, terwijl over het zonnedek een verkoelend briesje strijkt. In het Zevengebergte zijn verschillende aanlegplaatsen voor de boot. Van Koenigswinter naar Bad Honnef en Unkel aan de voet van het gebergte, tot Remagen en Linz, of verder in de richting van Bad Breisig en Bad Hoenningen. 

Linz is een van de populairste bestemmingen die in ‘romantische Rijn-vaarten’ wordt aangedaan. Stadspoorten uit de middeleeuwen, kasteel met martelkamer, St. Martins Kerk en een van de oudste raadhuizen uit Rijnland-Pfalz zijn bezienswaardigheden in dit erkende toeristenoord. De ‘Altstadt’ met zijn kleurige vakwerkhuizen uit de afgelopen vijf eeuwen en zijn schilderachtige plekjes en straatjes bezorgt Linz zijn bijnaam: ‘Het kleurrijke stadje aan de Rijn’.

Midden in het prachtige natuurlandschap, direct aan de oever van de Rijn, ligt het ‘Kristall Rheinpark-Therme’ in Bad Hoenningen. Liefhebbers kunnen hier volop van thermale baden en sauna genieten. Gezonde energie valt hier te tanken uit een thermische bron met heilzaam water, dat van een diepte van bijna vierhonderd meter naar boven wordt gepompt. De baden zijn in Venetiaanse stijl gedecoreerd met echt marmer en duizenden edel- en halfedelstenen, alles volgens de genezingsleer van Saint Hildegard van Bingen.

Naast het thermale wellness-park is een kampeerterrein gevestigd. Mocht ik ooit in de buurt komen, weet ik alvast twee dingen. Het zal ten eerste niet per boot, maar op de fiets zijn. En ten tweede, om mij op te frissen neem ik geen thermaal bad, maar een welverdiende, weldadige, doodgewone douche. Liefst met harde straal.