(257) SAM69+, over verborgen schatten in populaire stad

30 augustus 2015 - Antwerpen, België

Zondag 30 augustus 2015

Luchtjes, handjes, biertjes, volle bordjes

Aan Antwerpen bewaar ik goede herinneringen uit mijn België-tijd, de periode die ik werkzaam in het land van de Rode Duivels doorbracht. De stad aan de Schelde staat bekend om zijn Rubenshuis, Stadsfeestzaal, winkelstraat de Meir en zijn Zoo. Ook het Centraal Station is een openbare schat, die enkele jaren terug is bekroond met een EU-prijs voor buitengewoon cultureel erfgoed. Je loopt het fraaie interieur met goudkleurige koepeldak zo binnen. Het station is prachtig opgeknapt tot een van de mooiste van de wereld. Antwerpenaren noemen hun station ook wel ‘De Spoorwegkathedraal’.

Welriekend zijn de ‘Ruien’, voormalige grachten en riolen die tussen 17e en 19e eeuw zijn overwelfd. Je kunt deze nu gedeeltelijk bezoeken, waar zij lang voor het publiek gesloten waren. Vanaf de Middeleeuwen beschikt Antwerpen over een uitgekiend netwerk van waterwegen: ruien, vlieten, vesten. Oorspronkelijk gegraven als verdedigingsgordel, eeuwen later gebruikt door schippers, die turf of water aan ambachtslui leveren. Daarna dienen de oude stadskanalen als riool. Door de overwelving verdwijnt het unieke erfgoed uit het stadsbeeld.

Sinds tien jaar is de ondergrondse stad weer te ontdekken. Ervaren gidsen geven rondleidingen vanuit het ‘Ruihuis’. Boven de hoofden van bezoekers spiegelen oude gewelven, fundamenten, bruggen en sluizen de historische stadskern. De lucht alleen al … de onderbuik van de stad laat hier met geheimzinnige anekdotes een stevig poepie ruiken.

Uit de geschiedenis komt de legende van de reus ‘Druoon Antigoon' voort. Van alle op de Schelde voorbij varende schippers eist hij hoge tol. Van wie de tol weigert te betalen, wordt de hand afgehakt. ‘Antwerpse Handjes’ zijn koekjes of chocolade in de vorm van een opgestoken hand die ‘prins van het dessert’ worden genoemd. Ze zijn in elke chocolaterie of patisserie te verkrijgen. Veel gehanteerde grap: ‘Vergeet de delicate handjes niet af te rekenen!’.

De spookwandeling door Antwerpen - thema ‘Donkere geschiedenis van de stad’ - voert in het voetspoor van spoken langs andere beroemde legendes en anekdotes. De grappige, altijd donkere en griezelige wandeling start bij het ‘Steen’, vesting aan de Schelde die lange tijd als gevangenis dienst doet. Vele misdadigers zijn hier op de pijnbank gelegd. Op de nabijgelegen Grote Markt vonden de executies plaats, altijd in het openbaar. Tijdens de wandeling door donkere steegjes, onder poorten door en over pleinen passeren vele figuren de revue, zoals bijvoorbeeld ’Hans met de Helm’. Hij weet op spectaculaire wijze uit het Steen te ontsnappen, maar wordt na een nieuwe moord alsnog opgehangen.

Antwerpen is natuurlijk ook bekend om het lekkere eten en zijn Belgische bieren. In de schaduw van de Antwerpse kathedraal staat het ‘Kathedraalcafe’, voorheen bekend onder de naam ‘Het Elfde Gebod’. Het interieur is met veel Mariabeeldjes, religieuze kunstwerken en fresco’s gedecoreerd. Naast het brede assortiment aan Belgisch bier is de menukaart beroemd om het wild.

Een ding moet je weten. Lekker uit eten in België betekent grotere porties op je bord dan wij in Nederland gewend zijn. Je moet dus altijd zorgen dat je flinke, lekkere trek hebt.