(313) SAM69+, over weekje Ierse muziek

25 oktober 2015 - Dublin, Ierland

Zondag 25 oktober 2015

Singer songwriter en vioolvirtuoos

Een weekje per jaar klinkt in Dublin in hartje winter volop traditionele Ierse muziek. De elfde editie van muziekfestival ‘Tradfest Temple Bar’ speelt zich eind januari 2016 af in de beroemde wijk van de Ierse hoofdstad. Hier treedt de crème de la crème van Ierse en internationale Trad en Folk op, volgens kenners het beste festival voor traditionele Ierse muziek. In het besef dat het ons ook dit keer niet zal lukken om erbij te zijn, houden we geduldig goede moed. Een handje vol goede redenen:

De eerste is de muziek. Het Tradfest biedt een opwindend programma met meer dan tweehonderd evenementen en concerten. De mengeling van Trad & Folk in vele vormen biedt iedere bezoeker de muzikale stijl die aanspreekt, van puur traditioneel tot folk en hedendaagse muziek. In deze editie zijn de grote festivalfavorieten onder meer Martin Hayes, Duke Special, The Stunning. Naast legendarische namen is het festijn ook podium voor nieuw talent. Voor de elfde keer, hoewel het gekkengetal, vallen er genoeg muzikale pareltjes te ontdekken.

De tweede reden is dat de concerten gratis zijn. Voor kaartjes - via code freetickets te boeken - moet je er als liefhebber snel bij zijn, want de gratis optredens zijn vanwege hun ongekende atmosfeer legendarisch en zeer geliefd. De immens populaire Front Row Sessies zijn er ook weer. Zij trakteren in up close en personal setting hun publiek op het allerbeste van de Ierse trad, folk en pop. Dit keer bestaat de line up uit The Fureys, Stockton’s Wing, Declan Sinnott, Picture House en The Dublin Legends.

Reden nummer drie is het historische karakter van de plek voor de bijzondere muziekuitvoeringen. Bezoekers wonen de concerten bij op de meest historische locaties van Dublin. In St. Patrick’s Cathedral spelen vioolvirtuoos Martin Hayes & friends de sterren van de hemel. In de St. Michan’s Church geeft onder anderen singer songwriter Duke Special zijn performance. Andere sterlocatie is de Dublin City Hall, waar Dervish, Lunasa en Triad optreden. In St. Werburgh’s Church ten slotte betovert Luka Bloom zijn toehoorders met zijn diepe stem en verhalende liedjes.

Nog een reden is de vierde: de sfeer. Lopend door Temple Bar kun je in elke pub de typische klanken van traditionele muziek horen echoën. Door het ontspannen karakter van het TradFest kun je gemakkelijk met muzikanten en lokale liefhebbers van Trad en Folk in contact komen. Je moet je uiteraard wel instellen op de Ierse taal met zijn eigen tongval. Op het gehoor afgaan in een winterblouse is de perfecte remedie voor de winterblues. Daar horen het drinken van een Guinness, meezingen met de locals en genieten van ‘craic’ (Ierse term voor fun en entertainment) bij.

De laatste reden is uiteraard de stad Dublin. Wij zijn daar nog niet geweest, hij staat op ons wensenlijstje. Dublin moet een unieke kijk op het Ierse leven geven. Tijdens het TradFest staat muziek centraal, maar bezienswaardigheden of simpelweg winkelen lonen ook de moeite.

De hoofdstad van Ierland levert ongetwijfeld sterke verhalen en mooie herinneringen.

 

Van reisblog naar fotoboek
Laat een prachtig fotoboek afdrukken van je verhalen & foto's. Al vanaf € 21,95.
reisdrukker.nl