(331) SAM69+, over gouden cirkel als fenomeen

12 november 2015 - Gullfoss, IJsland

Donderdag 12 november 2015

Tectonisch Thingvellir

Een IJslander over zijn jeugd: “Met mijn ouders maakte ik ’s zondags tochtjes in de omgeving. Eerst in de stad, later verder weg. Lunchpakketje mee om in Thingvellir te nuttigen, naar Geysir voor een kopje koffie in de middag (koffie daar verkrijgbaar sinds 1928), op tijd naar huis in Reykjavik voor het avondeten”. 

In de goede, oude tijd is zo’n uitje de attractie, die deze ‘Golden Circle’ populair maakt. Daarom tonen veel toeristen interesse in het dagtripje, dat IJslanders graag aan buitenlanders aanbevelen. Voor een korte vakantie op het eiland is het de gouden tip.

De ronde begint met twee natuurfenomenen - geiser en waterval. In de Haukadalur vallei - actief geothermisch gebied - zijn de ‘broers’ Geysir en Strokkur te vinden. Haukadalur is een plek met een veelheid aan ‘mud pools’, ‘fumaroles’ en ‘algal deposits’. Strokkur barst om de vier tot acht minuten uit tot een hoogte van vijftien of twintig meter, een enkele keer reikt hij tot veertig meter. Spectaculair, angstaanjagend en heel erg IJslands. Als je een luttel dagje in IJsland bent, moet je dit natuurgeweld meemaken.

In Biskupstungur kun je naar een waterval - Gullfoss, IJslands voor gouden waterval - in de rivier Hvita. Van een hoogte van 32 meter stort het water zich in een zeventig meter diepe canyon. In het begin van de twintigste eeuw willen velen Gullfoss benutten voor productie van elektriciteit. Toen een dochter van een bekende advocaat dreigde zich in de waterval te gooien, gaf men deze plannen op. De waterval komt in 1940 in handen van de staat IJsland, die het sinds 1979 op de lijst van beschermde natuur plaatst. Nu is iedere IJslander het erover eens dat het kostbare gebied nooit aangetast mag worden.

‘Reykjavik Excursions’, onze touroperator, maakt iedere dag van het jaar dagtours, die in het Engels, Duits, Frans en de Scandinavische talen worden begeleid. De rondrit vanuit Reykjavik is ongeveer driehonderd kilometer en doet naast de twee bovengenoemde attracties ook nog nationaal park Thingvellir aan. Dit historische en geologische wonder ligt in prachtige velden vol schitterende vegetatie, bovendien is er het grootste meer van IJsland. Een zwarte rotsrand - rift Allmannagja - tussen Amerikaanse en Euraziatische tectonische plaat ondergaat het uit elkaar schuiven met een paar centimeters per jaar.

Deze bijzondere plaats is de ontstaansgrond van IJslands Parlement in 930 en tot 1798 plek voor jaarlijkse bijeenkomsten. Het is ook de plek waar in het jaar 999 of 1000 is besloten dat IJsland een christelijke natie moest zijn en waar het land zich in 1944 onafhankelijk van Denemarken verklaart. Niets is dus meer IJslands dan Thingvellir. Zelfs de minst patriottische bewoner zal gevoelens van loyaliteit en betrokkenheid voelen als hij door dit heilige gebied wandelt. 

Afkomstig uit het lage landje aan de Noordzee kijken wij onze ogen uit. Inderdaad een machtig mooi gebied, vol variëteit aan natuurwonderen, niet voor niets in 2004 toegevoegd aan de Wereld Erfgoed Lijst van UNESCO. Mensen wonen er niet, maar touringcars brengen dag in dag uit busladingen uit de hele wereld.

 

Foto’s

1 Reactie

  1. Marijke:
    12 november 2015
    De foto's illustreren naast al jouw informatie de bizarre grilligheid van de IJslandse natuur op ijzige wijze. Dapper van die 'boy' in een ver verleden, die zowaar dwars door de waterval waadde om zich te voegen bij zijn toekomstige vrouw, ware liefde!