(428) SAM70+, over besondere reis met mooi uitsig (3)

17 februari 2016 - Stellenbosch, Zuid-Afrika

Woensdag 17 februari 2016

Simon en Sammie

Wat de meeste bezoekers aan Zuid-Afrika als eerste zien, is Johannesburg. Deze stad is gebouwd op goud en ondernemingslust, hebzucht en uitbuiting. Ruim een eeuw geleden bestaat de stad nog niet. Er staan alleen wat boerderijen langs een veld op de Witwatersrand. Mannen zoeken naar goud in oostelijk Transvaal bij Barberton, bij Pilgrim’s Rest, bij Macmac en bij Sabie. Enkelen graven aan de Witwatersrand in de hoop de grote goudader te vinden waar iedereen in gelooft …

Op een dag in 1886 wordt deze ader inderdaad gevonden door passerende goudzoeker en klusjesman George Harrison, op het land van boerderij Langlaagte. Harrison ontvangt de beloning die volgens Transvaalwetten de ontdekker van een nieuwe goudmijn toekomt. Voor tien pond verkoopt hij zijn ontdekking - bekend als ‘Claim nr. 19’ - onmiddellijk, draait de belangrijkste goudvondst ter wereld de rug toe en vertrekt, niet bekend waarheen. Niemand weet naar welke Johannes de nieuwe gouddelversnederzetting is genoemd, al komen verschillende historische figuren in aanmerking.

Johannesburg houdt zich niet zo bezig met het verleden, maar richt zijn oog op het hectische heden en op het vergaren van nog meer rijkdom in de toekomst. 

De ‘besondere reis’ van Hoogervorst begint echter in de buurt van Kaapstad, stad die snel groeit. Toch is het levensritme er tamelijk gemoedelijk, minder hectisch dan in Witwatersrand in het noorden.De verwende inwoner van Johannesburg kijkt met geamuseerde minachting neer op de lusteloze handelspraktijken van Kaapstedelingen. Neerbuigend noemen zij Kaapstad zelfs de ‘kolonie’. Niks-nie-van-waar-nie, mister Hoogervorst, laat Johannesburgers maar kletsen. Als er een redelijke beloning tegenover staat, accepteren zij overplaatsing naar Kaapstad maar al te graag. U zult het zelf ontdekken: Kaapstad hééft iets …

Zijn het de stranden, met eigen sfeer en op korte afstand? Of misschien de bergen, om te bekijken, te beklimmen of te bewandelen. Let wel op uw knie, sir, Kaapstad zónder limousine slóópt ‘m!

Iets landinwaarts liggen akkers met goudkleurige tarwevelden, geurige fruitboomgaarden en rijen wijnstokken op boerenbedrijven, waar al eeuwenlang wijn wordt geproduceerd. Op vrijdag 20 oktober staat een verkenning van de wijngebieden van de Kaap op uw programma. Verkennen betekent proeven, proeven en nog eens proeven. Proost!

Sommerset West ligt aan de voet van het Hottentots Hollands-gebergte. Stellenbosch, Franschhoek en Paarl liggen op een uurtje rijden, midden tussen wijngaarden die door grillige bergpieken worden omringd. De naam Stellenbosch staat voor kwaliteitswijnen, de Stellenbosch Wijnroute is de eerste in zijn soort in Zuid-Afrika. In de route zijn 21 wijnkelders en vijf wijnboerderijen opgenomen.

Stellenbosch - oudste nederzetting na Kaapstad - is in 1679 tijdens de VOC-periode niet als stad, maar als boerengemeenschap door gouverneur Simon van der Stel gesticht. Zij staat bekend om haar sierlijke Kaaps-Hollandse gebouwen met rieten daken en trapgevels. De stijl van de charmante, oude huizen varieert overigens van klassiek Kaap-Hollands tot laat-Victoriaans. ‘Oom Sammie se Winkel’ - geen familie van Sammie Samuel - heeft ook nu nog een enorme uitstalling van curiosa en levensmiddelen, een bezoek meer dan waard.

(wordt vervolgd)

Foto’s

1 Reactie

  1. Marijke:
    17 februari 2016
    Jy skryf öer die Suid-Afrikaanse landskap en steden met hartsiel op jou tablet-tikmachien!