(429) SAM70+, over besondere reis met mooi uitsig (4)

18 februari 2016 - Hout Bay, Zuid-Afrika

Donderdag 18 februari 2016

Pionier in Paarl

Franschhoek is een schilderachtig stadje, dat tussen 1688 en 1690 door Franse hugenoten is ontwikkeld. Hugenotenmonument en museum symboliseren hun verblijf in dit gebied, gevolg van godsdienstvervolgingen. Boerderijen van deze Franse pioniers dragen namen als Champagne, La Provence en La Dauphine. Veel Zuid-Afrikaanse achternamen herinneren aan deze hugenoten.

‘Boschendal Estate’ is in een schitterend Kaaps-Hollands landhuis gevestigd. De ‘Wijnroute van Paarl’ telt zeventien deelnemende bedrijven. De ‘Wijnkeldercoöperatie’ - grootste van de wereld - beslaat een gebied van 22 hectare. Voor lokale markt en voor export naar alle werelddelen worden hier ruim honderd verschillende wijnen, brandewijnen en likeurwijnen geproduceerd. De geest is als die van Hovor Mode: hard werken, geld verdienen, en … lol maken.

Paarl dankt zijn naam aan een pionier. Hij zag op een ochtend de nabijgelegen met dauw bedekte, granieten bergtop fonkelen. Daarom noemt hij hem ‘Berg van diamanten en parels’.

Op zaterdag 21 oktober volgt een bezoek aan het Kaap de Goede Hoop Natuurreservaat. In dit beschermde natuurgebied huizen bavianen, antilopen, kleine zoogdieren, vogels en reptielen. Bavianen leven meestal in groepen tot honderd stuks, onder leiding van verscheidene volwassen mannetjes.  Waar de ‘Baas’ met zijn assistenten in Spanje en Italië de groep modinettes tegen linke gozers beschermde, houden bavianen in Zuid-Afrika met een aantal mannetjesputters hun grootste vijand - de luipaard - op afstand. De grote jongens onder de (snot)apen kunnen zich zo dreigend opstellen dat de luipaard zich terugtrekt.

Bij de vuurtoren van Cape Point botsen twee oceanen met elkaar, dicht bij het zuidpuntje van Kaapschiereiland. Aan de voet van torenhoge klippen bevindt zich het eenzame ‘Dias Beach’, dat alleen bij laag water bereikbaar is. De uiterste zuidpunt van het Schiereiland is Kaap die Goeie Hoop, die Dias Beach aan de zuidkant begrenst. Ansichtkaarten vanuit Kaap de Goede Hoop - in eerste instantie door Bartholomeus Diaz ‘Storm Kaap’ genoemd - krijgen een speciaal Kaap de Goede Hoop-stempel.

Via Kommetjie, Noordhoek en Chapman’s Peak Road gaat het naar Hout Bay. Chapman’s Peak Road is een van de spectaculairste bergritten in de wereld. De route loopt van Noordhoek naar Hout Bay, een van de mooiste kustwegen op aarde, uit de bergen gehakt op de plaats waar zandsteen in graniet overgaat. Van het zuiden naar het noorden rijdend zijn de uitzichten op de haven van Houtbaai adembenemend. Langs de gehele route liggen uitzichtpunten om de spectaculaire klippen te bewonderen en over zee uit te zien. Op deze plaatsen komt men ook veel bavianen tegen, die voor niets en niemand bang zijn en toeristen agressief kunnen benaderen. Voeder ze nooit, ook al ben je dierenliefhebber!

Hout Bay is een drukke vissershaven, veilig weggestopt in een inham van de berg. Je kunt er een boottocht naar Duikereiland maken, waar vele zeehonden, aalscholvers en zeemeeuwen leven.

Op deze onvergetelijke dag vervolgt de trip de kustroute naar Clifton, het Saint Tropez van Zuid-Afrika. Clifton is voor Zuid-Afrika wat Copacabana voor Rio is, of Monte Carlo en St. Tropez voor het vasteland van Europa zijn.

1 Reactie

  1. Marijke:
    18 februari 2016
    De besondere reis van het echtpaar Hoogervorst was dus zó besonder dat het paar P en E met eigen ogen al dat besonders wilde aanschouwen en doorléven, hetgeen voor zover ik weet goed lukte. Misschien niet exact gezien wat de Baas zag, misschien juist die toevoegingen ervaren, die de Baas miste, maar öeral dat mooi uitsig mogen genieten...