(430) SAM70+, over besondere reis met mooi uitsig (5)

19 februari 2016 - Knysna, Zuid-Afrika

Vrijdag 19 februari 2016

Tafelberg en Tuinroute

Helderwitte stranden benemen de adem tegen een achtergrond van bergen, die vrijwel loodrecht naar de zee aflopen, met huizen, flats en hotels die tegen de steile hellingen lijken te kleven. Als het zomer wordt, trekken zonaanbidders naar de stranden om een stukje zand op te eisen. Luxueuze jachten en motorkruisers laten net achter de branding hun ankers vallen. Naar Clifton gaat men om gezien te worden, maar zelden om te zwemmen. Alleen een paar dapperen wagen zich in zee, want zelfs in de zomer is het water ijskoud.

Zondag 22 oktober is een rustdag, ter vrije besteding. Vanuit Lord Charles Hotel is het eenvoudig om het centrum van Kaapstad te verkennen. Tot de tips behoort het Victoria & Alfred Waterfront, hét centrum van Kaapstad, waar diverse winkels, restaurants en gezellige terrasjes zijn te vinden. Aan de beroemde Tafelberg valt zeker niet te ontkomen. De kabelbaan brengt je op eenvoudige wijze naar dit beroemdste oriëntatiepunt van zuidelijk Afrika, dat op 1.086 meter boven zeeniveau ligt.

Andere bezienswaardigheden zijn de grote winkelstraat Adderley Street, het Golden Acre-complex met winkels, speciaalzaken en eetgelegenheden, de bloemenmarkt, het Cultureel Historisch Museum, St. George’s Mall, een voetgangersgebied met winkels en galerijen, en Greenmarket Square met talloze marktkraampjes.

Kasteel de Goede Hoop is een van de oudste Europese gebouwen in Zuid-Afrika en symboliseert het begin van de westerse beschaving op het subcontinent. De Zuid-Afrikaanse regering zetelt van juli tot december in Pretoria en is dus afwezig in het Parlementsgebouw te Kaapstad, waar zij de eerste helft van het jaar verblijft.

Wil je naar het ‘Alcatraz van Zuid-Afrika’, dan maak je per boot de tocht naar Robbeneiland. Het ziet er echter naar uit dat het zwemmen wordt, want de dagtrips gaan op dinsdag, woensdag en donderdag.

Na een laatste overnachting in Sommerset West begint op maandag 23 oktober de wereldberoemde ‘Tuinroute’, die in totaal driehonderd kilometer lang is en vanwege de grootsheid van zijn bergen, bossen en wateren zo genoemd. De Tuinroute is een aaneenschakeling van stranden, wouden, bergen, meren, lagunes en rivieren. Men zegt wel dat de schoonheid van de Tuinroute een geschenk van de natuur aan de mensheid is, het is een van de mooiste delen van dit prachtige land. Een 19e eeuwse reiziger noemt het gebied ‘het gelukkige land’, waar zo niet de melk, dan toch de honing overvloedig stroomt. Ik weet niet of de reis langs het diep uitgesleten ravijn van de Bobbejaansrivier leidt, maar onthoud dat bobbejaan baviaan betekent.

Dinsdag 24 oktober wordt Knysna bezocht, gelegen aan de Indische Oceaan. De vakantieplaats is ook bij Zuid-Afrikaners een geliefde bestemming. Knysna ligt aan een lagune, die door The Heads, twee kalkzandsteenrotsen in de vorm van twee grote hoofden, wordt geflankeerd. De Knysna-lagune wordt omringd door beboste oevers, die uitlopen op een nauwe zee-ingang tussen de twee zandstenen kapen. De brede stranden van Plettenbergbaai maken het gebied, samen met de lagunen en het beboste achterland, tot een trekpleister voor vakantiegangers.

(wordt vervolgd)

Foto’s

1 Reactie

  1. Marijke:
    19 februari 2016
    HöerBaas' reis öerlapt aardig wat van de latere PS reis. Maakte Hoogervorst zelf aantekeningen of maakte jij die n.a.v wat hij je toen vertelde? Jij als interviewer?