(431) SAM70+, over besondere reis met mooi uitsig (6)

20 februari 2016 - Graaff-Reinet, Zuid-Afrika

Zaterdag 20 februari 2016

Piesangrivier en Port Elizabeth

De vroegere Portugese ontdekkingsreizigers noemen de baai bij Knysna Bahia Formosa - ‘mooie baai’ -, terwijl de inheemse bevolking het gebied kent als ‘glinsterend water’ (Tsitsikamma), een naam die zowel op de zee slaat als op de vele rivieren die door het gebied stromen. Één ervan heet de Piesangrivier, het valt te raden, genoemd naar de wilde bananen die op de groene oevers groeien.

In Knysna staat Millwood House, vroeger gebouwd als onderdeel van de goudstad Millwood in het nabijgelegen woud. Tegenwoordig zit hier een museum dat de plaatselijke geschiedenis vertelt. De vroegere goudmijnen zijn weer door bossen overwoekerd. Alleen een paar wegwijzers, wat fruitbomen en tuinbloemen herinneren aan de dagen van weleer. Eenmaal in Knysna moet je ook de beroemde treinreis van Knysna naar George maken: de Outeniqua Choo Tjoe. Een stoomlocomotief trekt de Outeniekwa over, een van de mooiste spoorwegtrajecten ter wereld door velden, bossen en merengebieden. Op een deel van zijn tocht rijdt de trein langs de kust en biedt adembenemende uitzichten op de zee en de bergen.

‘Belvider Manor Country House’, uw verblijfplaats in Knysna, ligt in het hart van de Tuinroute. Ontbijt op de veranda van het Country House is voedingsbodem om enige uurtjes heerlijk aan de lagune te relaxen. 

Donderdag 26 oktober voert de reis naar Port Elizabeth, voor twee overnachtingen. Hier wacht een tour naar Addo Olifantenpark, het enige park waar Addo-olifanten leven. Het bijzondere aan deze soort is dat de vrouwtjes geen slagtanden hebben en de mannetjes wel. De kans is levensgroot om dit van dichtbij te constateren.

De Afrikaanse olifant is het grootste landzoogdier op aarde. De reusachtige dieren brengen de meeste tijd door met eten en drinken om hun kolossale massa op peil te houden. Het is indrukwekkend wat ze allemaal tot zich nemen: een enkel dier kan 150 tot 300 kilo planten per dag eten en, als er water voorhanden is, maar liefst 180 tot 220 liter daarvan drinken. Achter zijn enorme gewicht en kracht gaat een grote vriendelijkheid schuil ten opzichte van zijn soortgenoten, en een sterke sociale instelling.

Volgens velen heeft de olifant meer recht op de kroon die aan de leeuw wordt toegekend. Vroeger leefde de slurfdrager in het gehele subcontinent, nu komt hij vrijwel uitsluitend voor in de reservaten in oostelijk Transvaal, Zoeloeland en het oosten van de Kaapprovincie, in Addo. De laatste overlevenden van de vroegere wilde kudden leven diep in de oerwouden rond Knysna.

Olifanten hebben geen natuurlijke vijanden, behalve de mens, die dan ook een grote bedreiging vormt. In de achterliggende tijd is er genadeloos jacht op ze gemaakt. In 1912 zijn slechts 25 exemplaren over in het Sabi Wildreservaat, dat de kern ging vormen van het Kruger Nationaal Park. Tegenwoordig telt de olifantenpopulatie rond 7.500 exemplaren. Ook nu nog vallen er dieren ten prooi aan ivoorstropers.

Op zaterdag 28 oktober komt Graaff-Reinet in beeld, ook wel de ‘Parel van de Karoo’ genoemd. Graaff-Reinet is bekend vanwege vele prachtige gerestaureerde gebouwen.

(wordt vervolgd)

Foto’s

1 Reactie

  1. Marijke:
    20 februari 2016
    In Knysna huist de loerievogel, een soort symbool voor dat kunstenaarsplaatsje. Vogel getooid met felle kleuren.
    En in Paarl staat dat bijzondere taalmonument, een gebouw met vijf omhoog wijzende meterhoge stenen vingers; het stelt alle talen voor die in Zuid-Afrika geproken worden en de grootste vinger verwijst naar het Zuid-Afrikaans. Bovenop die vinger zit een gat, wat duidt op het feit dat die taal nog groeiende is. Of een en ander ook nu nog geldt? Ik vrees dat het Zuid-Afrikaans langzaam aan een verboden taal dreigt te worden. Jammer hoor, ons het seer geniet van die mooipraatttaal tijdens onze reis. Lang geleden alweer...