(433) SAM70+, over besondere reis met mooi uitsig (8)

22 februari 2016 - Bloemfontein, Zuid-Afrika

Maandag 22 februari 2016

Vrijstaat, Volksraad, Vrouwen Monument, Voortrekkers

Al lijkt de Grote Karoo voor de passant die het landschap vanuit zijn auto beziet onvruchtbaar, toch komen er allerlei wilde dieren voor. Zijn dat in de prehistorie grote en kleine dinosauriërs en zoogdierachtige reptielen, korter geleden leven er kudden springbokken, Kaapse bergzebra’s, Kaapse hartenbeesten en gemsbokantilopen. Deze zijn echter afgeschoten of hebben de concurrentie verloren met het vee dat door de kolonisten is ingevoerd.

De reis door de Karoo leidt op zondag 29 oktober naar Bloemfontein, belangrijk spoorweg- en wegenknooppunt. Bloemfontein is hoofdstad van de provincie Vrijstaat en zetel van de hoogste rechterlijke macht van Zuid-Afrika, het Hof van Appèl. De stad heeft mooie parken, de botanische tuin is een van de mooiste van het land. Er staat een aantal architectonisch interessante gebouwen uit de pionierstijd, onder andere het aardige gebouwtje uit 1849, waarin de eerste Volksraad - het parlement - van de voormalige Boerenrepubliek over de toekomst van het land vergaderde. In Bloemfontein  bevindt zich bovendien het Oorlogsmuseum van de Boerenrepublieken, waar bezoekers veel te weten komen over de ‘vrijheidsstrijd’ van de Afrikaners. Een bezoek aan het Vrouwen Monument is meer dan de moeite waard, dus … meneer Hoogervorst … dóen! Daarna uitrusten in De Oude Kraal, uw country house nabij Bloemfontein.

Op de laatste dag van de maand, dinsdag 31 oktober, vervolgt het programma zijn weg naar de machtige, overal ontzag wekkende Drakensbergen. Vlakbij de top van een van de passen over die Drakensbergen, waarlangs de ‘Voortrekkers’ naar KwaZulu-Natal afdaalden om een nieuwe republiek te stichten, staat een interessant monument. Een groep Voortrekkersmannen was vooruit gegaan om met koning Dingaan van de Zoeloes te onderhandelen over de aankoop van land. Een van hen is Piet Retief, vroeger een weinig succesvolle aannemer die uiteindelijk zal worden aangemerkt als de belangrijkste martelaar van de Grote Trek. Tijdens zijn afwezigheid schildert zijn dochter zijn naam en geboortedatum op een rotswand van de Kerkenberg. Van hier is het uitzicht over de ‘tuinprovincie’ KwaZulu-Natal adembenemend.

Woensdag 1 en donderdag 2 november brengt u door in het schitterende Cathedral Peak Hotel nabij Winterton, midden in de bergen. Heerlijk om te wandelen, uitnodigend om een helicoptervlucht te maken. Uw gids kan alles regelen. De inheemse bevolking noemt de hoge pieken van de Drakensbergen Quathlamba, ‘barrière van speren’. De Voortrekkers zien in de getande pieken de rug van een draak en noemden de bergketen de Drakensberge.

Indertijd vormen de bergen een vrijwel onneembare barrière voor reizigers. Ook tegenwoordig lopen er slechts een paar kronkelige bergpassen over en door het steile Randgebergte. Door de ontoegankelijkheid van de Drakensbergen is het gebied met rust gelaten. Voor bergbeklimmer, wandelaar en natuurliefhebber valt hier veel te genieten. Degene die alleen maar wil uitrusten en een van de mooiste landschappen van Zuid-Afrika in zich wil opnemen, wordt niet teleurgesteld.

Zoeloeland - de plaats waar het wild bewaard bleef - is het traditionele vaderland van de Zoeloe. Deze schilderachtigste stam van Zuid-Afrika vormt het volk dat naar de ‘hemel’ is genoemd.

(wordt vervolgd)

1 Reactie

  1. Marijke:
    22 februari 2016
    Je roept m'n verlangen op naar de Drakensbergen, zou die graag een keertje willen zien. Niet gezien dus tijdens onze Z-A reis die de naam Tuinroutereis had. Prachtreis met Fox, echter die Quathlamba zaten daar niet bij. Op de 'bucketlist' plaatsen?