(435) SAM70+, over besondere reis met mooi uitsig (10)

24 februari 2016 - Pilgrims Rest, Zuid-Afrika

Woensdag 24 februari 2016

Kruger NP met Koning der dieren

De Panoramaroute voert ook langs God’s Window (bij helder weer ziet u Mozambique liggen), Randgebergte (‘Great Escarpement’), watervallen, de indrukwekkende Blijderivier Canyon, Bourke’s Luck Potholes, vreemde door erosie gevormde gaten, de drie Rondavels en Pilgrim’s Rest

Op woensdag 8 november gaat u dan eindelijk naar het beroemde Paul Krugerpark. Hier huizen veel dieren en verschillende bloemen- en plantensoorten. Het park is 322 kilometer lang en 65 kilometer breed. Probeer de ‘Big Five’ te traceren: olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard. Natuurlijk zijn ook veel andere dieren present, zoals impala’s, giraffen, nijlpaarden, apen, waterbokken, rooibokken, zebra’s. Houd uw camera in de aanslag, zowel in de overnachtingskampen (Skukuza restcamp, Satara restcamp en Olifants restcamp) als daarbuiten op avontuurlijke safari in uw eigen auto.

Kruger Nationaal Park is een van de laatste domeinen - grootste, bekendste - van het wild in Afrika. Het bevindt zich op de vlakte van het Laagveld, dat op zijn hoogste punt nog altijd 650 meter boven de zeespiegel uittorent. Op deze uitgestrekte vlakte met hoge grassen, loofbomen en groenblijvende bomen heerst in hete zomers malaria en bilharzia (tropische, parasitaire worm), die voor gevaar zorgen. Wees op uw hoede!

Het wereldberoemde wildreservaat is genoemd naar Paul Kruger, patriarch van de Afrikaners en president van de Zuid-Afrikaansche Republiek. In zijn huidige vorm heeft het park meer te danken aan kolonel James Stevenson-Hamilton. Deze gepensioneerde Britse commandant was de eerste opzichter, onvermoeibaar strijder tegen alle mogelijke tegenwerkingen die ieder ander uit het veld zouden hebben geslagen. Binnen het park word je voortdurend aan hem herinnerd. Bijvoorbeeld door de ‘hoofdstad’, het kamp Skukuza. Deze naam kreeg hij van zijn Shangana-personeel toebedeeld. Het betekent ‘hij die schoonschraapt’, wat op zijn niet aflatende strijd tegen stropers slaat.

Tegenwoordig is het Kruger Nationaal Park het vlaggenschip van een steeds langer wordende reeks van nationale parken, die de trots van Zuid-Afrika zijn. Het wordt wel ‘het grootste hotel van Zuid-Afrika’ genoemd, want het beschikt over faciliteiten die duizenden bezoekers per dag kunnen onderbrengen, variërend van zeer bescheiden tot uiterst luxueus.

De meeste bezoekers vinden dat zij het echte Afrika nog niet hebben gezien voor zij oog in oog hebben gestaan met een echte leeuw, de beroemde Koning der dieren. Het Engelse woord voor een troep leeuwen, pride (trots, hoogmoed), geeft de geheimzinnigheid en eerbied aan waarmee het dier wordt omringd. Alle fabels ten spijt treft men een mannetjesleeuw echter zelden in een heldhaftige pose aan. Hij ligt meestal in de schaduw te rusten en laat de vrouwtjes het werk opknappen. Een soort ‘Baas’ onder de spinnende katten dus. Hij stáát er ook op dat hij als eerste van de door hen gevangen prooi mag eten. Een volwassen mannetje kan tot 220 kilogram wegen en wordt ongeveer twintig jaar oud. De leeuw is het enige lid onder de katachtigen waarvan het mannetje manen heeft, de grote bos haar op de kam van de nek, die in kleur varieert van goudgeel tot zwart.

(wordt vervolgd)

Van reisblog naar fotoboek
Laat een prachtig fotoboek afdrukken van je verhalen & foto's. Al vanaf € 21,95.
reisdrukker.nl

1 Reactie

  1. Marijke:
    24 februari 2016
    God's Window, grandioos vergezicht; de Potholes, wonderlijke natuur; de Rondavels....ach, die fraaie fraaie route en dan die Bly- en die Treurrivier, daar waar de Zoeloes en de Boeren zo gevochten hebben...
    Het Krugerpark--- hoelang is 'Baas' op reis geweest? Hij lijkt gans ZA bezocht te hebben.