(439) SAM70+, over besondere reis met mooi uitsig (14)

28 februari 2016 - Johannesburg, Zuid-Afrika

Zondag 28 februari 2016

Van Pretoria naar Parktown

Tijdens de zoektocht van de Voortrekkers naar hun Beloofde Land doen zich veelvuldig bloedige botsingen met de zwarte bevolking van het subcontinent voor. De Voortrekkers danken hun overwinningen en verwerving van land vooral aan hun betere tactiek en het bezit van vuurwapens. De opvallendste tactiek van de Voortrekkers is het defensief, het vormen van het ‘laager’, waarbij de ossenwagens in een cirkel worden opgesteld. Vanachter deze wankele barricade openen zij het geweervuur en daar heeft de met schilden en speren gewapende vijand weinig antwoord op. Op 16 december 1838 hakt zo’n formatie, die ook nog met een kanon is versterkt, een compleet Zoeloeleger in de pan.

Zaterdag 18 november staat in het teken van afscheid. Van Pretoria en van de gids/chauffeur, die zijn gasten naar de luchthaven brengt voor vlucht BA 6285 met Comeair (economy class) naar Victoria Falls. Na aankomst - geplande tijd 13.55 uur, ruim anderhalf uur vliegen - en intrek in ‘Victoria Falls Hotel’ brengt de namiddag een tour naar de Victoriawatervallen. 

Op zondag is het programma gevuld met een boottocht op de Zambesirivier, een bezoek aan een krokodillenfarm en een dansvoorstelling. Natuur en cultuur bijeen. Op maandag 20 november voert de reis verder, naar Game Lodge in Chobe, waar in open Landrover een niet onbekende game-drive wordt gemaakt. Ook dinsdags verblijft u nog in de indrukwekkende lodge, maakt weer game-drives en mogelijk een kanotour. In de namiddag volgt een boottrip om de schitterende zonsondergang te aanschouwen.

Op woensdag 22 november eerst weer een game-drive, vervolgens ontbijt en dan terug naar de luchthaven van Victoria Falls. Comeair brengt u met vlucht BA 6282 (economy class) naar Johannesburg, een reisduur van 14.45 tot 16.25 uur. Bij aankomst gaat u op eigen gelegenheid naar het op de luchthaven vlakbij gelegen Holiday Inn Garden Court Hotel. Veel gelegenheid om Johannesburg te verkennen zal er niet zijn, want op donderdag 23 november vliegt u business class met Air Mauritius, vlucht MK 852, om 10.25 uur van Johannesburg naar Mauritius. Als het goed is, arriveert u om 22.40 uur op de luchthaven van het eiland, waar een vertegenwoordiger van MauriTours staat te wachten en een privé-transfer naar Trou aux Biches Hotel verzorgt. Ik weet dat het Franse woord ‘trou’ staat voor ‘gat’ en dat ‘biche’ hinde betekent. Hotelquizzvraag: ‘Trou aux Biches’???

Mocht u toch nog Johannesburg ingaan, en mocht de stad wat agressief overkomen, verlaat dan de buurten met de glazen torenflats en ga op zoek naar oudere gebouwen. Daaronder bevinden zich bouwwerken die in hun tijd ook reusachtig groot waren. Architect Herbert Baker, die later zou worden geridderd voor zijn werk in het keizerlijke New Delhi, opent in het begin van de vorige eeuw een kantoor in Johannesburg. Hij is verantwoordelijk voor een groot aantal herenhuizen voor magnaten, waarvan er nog vele aan Parktown Ridge liggen. Dus als u nog een tweede (vakantie)huis zoekt … Beter hier dan in het ‘Andere Johannesburg’ dat er vlak naast ligt: Soweto. 

(wordt vervolgd)