(443) SAM70+, over besondere reis met mooi uitsig (15)

3 maart 2016 - Port Louis, Mauritius

Donderdag 3 maart 2016

Mauritius zonder Moulin Rouge

In Soweto - SOuth WEstern TOwnships - wonen bijna twee miljoen mensen. Hier variëren de huizen van hutjes tot ware paleizen. Tot voor kort worden zwarte Zuid-Afrikanen in stedelijke gebieden als tijdelijke inwoners beschouwd, die eigenlijk in een van de ‘thuislanden’ thuishoren. Zij moeten altijd een pasje bij zich dragen en degenen die in de buurt van blank stedelijk gebied mogen wonen, worden met repressieve maatregelen klein gehouden. Dit is veranderd. Zwarte mensen mogen nu recht laten gelden op hun eigendommen.

Op Mauritius met 1,2 miljoen inwoners - per vierkante kilometer meer dan Nederland - heeft u vrijdag 24 tot en met dinsdag 28 november ter vrije besteding tot uw beschikking. Dat vraagt om bezoek aan het toeristisch centrum - Grand Baie - waar de grootste concentratie van winkels, restaurants en cafés van het eiland is. U weet dat het belangrijkste exportproduct van Mauritius textiel is. En dat Port Louis de hoofdstad is, gezellige havenstad in het noordwesten. Hier zijn de Indo Tamil-tempel, de typisch Engelse kathedraal van St. James en de moskee Jammah te vinden. Om kennis op religieus gebied bij te houden, is er dus keuze.

Meer dan de helft van de bevolking is Hindoe, dertig procent is christen, zestien procent mohammedaan, drie procent boeddhist. Frans is de belangrijkste taal, een creools patois (‘dialect’) is de lingua franca. Officiële taal is Engels. Om het simpel te houden, spreken de Indiërs vaak Bhoidzjpuridialect en de Chinezen Kantonees. Mocht u de weg kwijt raken …

De Franse president Chirac komt sinds jaar en dag op vakantie naar Mauritius. Hij staat onlangs in een fotoreportage in de Paris Match. De suite die hij op het eiland betrekt, kost de lieve duit van ruim zevenduizend guldentjes per nacht. Ligt zijn Royal Beach Hotel eigenlijk in de buurt van het Trou aux Biches?

Landgoed ‘Domaine les Palles’ geeft een goed beeld van Mauritius over geschiedenis, architectuur en gastronomie. Flora- en faunaliefhebbers kunnen niet om ‘Casela Bird Park’ heen. Hier huizen 140 verschillende vogelsoorten, tijgers, apen, schildpadden en schitterende orchideeën. De wereldberoemde Botanische Tuin van Pamplemousses herbergt eeuwenoude bomen en koninklijke palmen, die slechts éénmaal in de veertig jaar bloeien. Reusachtige waterlelies zijn zeer bijzonder. Natuurlijk is een pauze op een van de prachtige stranden van het eiland niet te versmaden.

Om van alle indrukken en opgedane emoties bij te komen, beleeft u op woensdag 29 november de laatste etappe van een imposant besondere vakantie. In de namiddag transfer naar de luchthaven voor vlucht MK 034 met Air Mauritius naar Parijs, vertrek 22.35 uur, business class. De nacht brengt u door in de zevende hemel, waarna u op donderdag 30 november om 7.35 uur in Parijs landt, te laat om de lichtstad te zien ontwaken - Paris s’éveille à cinq heures. U moet meteen door naar de business class van vlucht KL 1228, die om 8.55 uur richting Mokum vliegt, waar u om vijf over tien voet op Hollandse bodem zet. Koffietijd met Tineke, niks Moulin Rouge of Folies Bergère. Lekker glimmen in Limmen!

(The End)

NB: ‘Baas’ Hoogervorst is in 2013 op 92-jarige leeftijd overleden.

Van reisblog naar fotoboek
Laat een prachtig fotoboek afdrukken van je verhalen & foto's. Al vanaf € 21,95.
reisdrukker.nl

1 Reactie

  1. Marijke:
    3 maart 2016
    Zou 'Baas' nu vanuit de tiende hemel terugkijken op zijn vlucht door de zevende hemel en al wat daaraan voorafging, tot en met Bhoidzjpuri(war)taal aan toe? Wat zal die man bekaf zijn geweest na de mega hoeveelheid indrukken. En zijn portemonnee wat leger, hoewel dat voor 'Baas' kennelijk geen probleem was.