(459) SAM70+, over Ierse route naar koolhydraten

19 maart 2016 - County Down, Verenigd Koninkrijk

Zaterdag 19 maart 2016

Stew en sodabrood

Net als gewone verjaardagen heb ik ook St. Patricks Day weer vergeten. Over de Ierse heilige worden al vele eeuwen verhalen verteld. Toen Patrick in Wales gevangen werd genomen, was hij nog maar net een tiener. Hij moest als slaaf schapen hoeden op een eiland. Hij bracht op de met heide bedekte hellingen van Slemish Mountain, county Antrim, zes moeilijke jaren door. Schapen als gezelschap, landschap als inspiratie. Troost vond hij in God. 

Patrick ontsnapt aan de slavernij en vlucht. In een droom wordt hij naar Ierland teruggeroepen, waar hij meteen heidenen gaat bekeren. Hij doet dat zo doeltreffend, dat een bekeerling hem zijn schuur aanbiedt, waarin Patrick de mis kan opdragen. Op die plek in county Down staat nu de Saul Church, waar Patrick tot zijn dood leeft. Naar hem vernoemd staan op Slieve Patrick, vlakbij de kerk, een St. Patrick standbeeld, een herdenkingskerk en een replica van een ronde toren.

De raadselachtige rust van Lough Derg, county Donegal, levert twee uitzonderlijke verhalen op over St. Patrick. In het ene verhaal gaat hij op jacht naar de laatste slang in Ierland. Het meer kleurt rood door reptielenbloed. In het andere openbaart Christus aan Patrick op dramatische wijze de ingang tot de hel in een grot. Met zo’n drama uit zijn verleden verwondert het niet dat de prachtige plek Lough Derg een spirituele bestemming heeft. Pelgrims uit de hele wereld komen eropaf.

Patrick’s plan om Keltische heidenen in Ierland te bekeren valt niet aldoor in goede aarde. Op een keer, als druïden met ritueel vuur op de Hill of Slane, county Meath, een heidens feest vieren, besluit Patrick om de regerende Hoge Koning te trotseren door zelf een onblusbaar paasvuur aan te steken. Hij beklimt de naburige, met losse stenen bedekte berg Croagh. Hier vast Patrick veertig dagen tijdens de vastenperiode, in navolging van de beproevingen van Christus in de woestijn. De klim naar de top is een allesverterende inspanning. Een pelgrim beschrijft hem als een reis van nieuwsgierigheid, die in voldoening en vrede eindigt, testament voor de patroonheilige van het eiland.

Rock of Cashel, county Tipperary, is belangrijk erfgoed in Ierland. Hier heeft St. Patrick koning Aenghus gedoopt. Hij stak per ongeluk met zijn staf door de voet van de koning van Munster. Dit betekende einde van het heidendom en begin van het christendom.

Croagh Patrick in county Mayo illustreert de omvang van St. Patrick’s invloed. Hier lopen op de laatste zondag van juli - ‘Reek Sunday’ - in jaarlijkse bedevaart drieduizend mensen op blote voeten naar de top.

St. Patrick overlijdt in 461 na Christus. Waar een oud Benedictijns klooster stond, staat Down Cathedral, county Down. Hier liggen op Cathedral Hill de stoffelijke resten van Patrick, uitziend over de stad. Exacte plaats van zijn graf blijft geheim, een gedenksteen uit plaatselijk graniet wijst in de richting.

In mijn agenda voor 2017 noteer ik op17 maart: ‘Hoera, St. Patrick’s fééstmenu, Ierse stew van Guinness en rundvlees, aangevuld met traditioneel bruin sodabrood vol koolhydraten!

1 Reactie

  1. Truus de Vries:
    19 maart 2016
    Af en toe zondigen is misschien ook heel gezond