(498) SAM70+, over vorstverlet op Koningsdag

27 april 2016 - Zwolle, Nederland

Woensdag 27 april 2016

Het ziet ernaar uit dat vandaag de koudste ‘Koningsdag’ ooit is. Feestminnend Oranje Nederland houdt zijn hart vast, wind en buien dreigen de feestelijkheden te verstjeren. Weer of geen weer: het koningspaar verblijft gewoon in Hanzestad Zwolle. De grap is dat het volgens het KNMI kouder wordt dan met kerstmis. Dat betekent glühwein op de vrijmarkt, waar koek en zopies goede zaken doen.

In vijftig afgelopen jaren dat De Bilt de temperaturen op 27 april heeft gemeten, was de koudste tot nu toe die van 1985. Overdag werd het niet warmer dan 7,4 graden Celsius. Daar staat dezelfde datum van 2007 met ruim 27 graden Celsius riant boven. Dit jaar veroorzaakt zeer koude poollucht voor herhaling met temperaturen als op 27 april 1985. Buiig weer met hagel, natte sneeuw en soms zelfs onweer komen langs. Koningsnacht en Koningsdag 2016 ontvangen koude neerslag met af en toe kans op een zonnetje.

De Oranje-verenigingen door ons hele land hebben hun hoofd gebroken over hoe met het slechte weer om te gaan. Optochten kun je niet binnen houden, dus … afgelasten?

Het Koningshuis is op alle weertypes voorbereid. Maxima heeft altijd twee setjes kleding klaarliggen, één voor warm weer en één voor koud weer. Koukleum is de warmbloedige koningin beslist niet. Zelfs als het zou vriezen, draagt ze een jurkje met korte mouwen onder haar mantel. Maar zal zij ook een oranje poncho over haar hoofd hijsen?

Tijdens Koninginnedag 2006 in Almere regent het pijpenstelen. Hetzelfde gebeurt in 2012 in Veenendaal. Paraplu’s zijn altijd binnen handbereik. Meestal doorzichtige exemplaren, want verstoppertje spelen is nooit een spelonderdeel van het koningshuis. En toch draagt Maxima dit jaar geen laarzen onder haar poncho. Op grote voet levend - maat 42/43 - geeft zij de voorkeur aan elegante schoenen, passend bij haar jurk. Die van vandaag heeft ze net tijdens een dagje shoppen in Rome gekocht. Zelfs de paus heeft haar daarvoor toestemming gegeven.

Sinds de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn zijn de veiligheidsmaatregelen tijdens openbare optredens van de koninklijke familie flink aangescherpt. Dat gebeurt in Zwolle opnieuw na de aanslagen in Parijs en Brussel. Zwolse bestuurders willen koste wat kost incidenten voorkomen in de wetenschap dat koning Willem-Alexander zich met zijn familie tussen de toeschouwers wil kunnen begeven. Politiemensen zoeken met ‘honderden’ langs de route naar een balans tussen veiligheid en toegankelijkheid.

Iedere bewoner langs de route is gescreend, vuilnisbakken en bloembakken zijn verwijderd. De tienduizenden bezoekers moeten echter zo weinig mogelijk van de maatregelen merken. Geen detectiepoortjes, geen politieagenten met zware wapens, geen sluipschutters op de daken, geen auto’s in de binnenstad. Zelfs geen vliegtuigen, maar de politie houdt in het midden of de helikopters en drones de hunne zijn. De Oranje sfeer mag niet worden bedorven. Daarom moet ook terrasmeubilair worden weggehaald. Pas als de Oranjestoet is vertrokken, mogen de horecazaken stoelen en tafels weer buiten zetten. Met de bedoeling dat het feestvierende publiek een opwarmertje bestelt. Oranje boven en blauwbekken op straat. 

Ik neem een vrije dag.

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade

2 Reacties

  1. Marijke:
    27 april 2016
    En een vrije dag houdt in het niet langs stoepen vol oude boeken, oude frutsels, oude schoenen, vazen, prullen, oud speelgoed en alles wat verder tweedehands is slenteren in een duffelse jas en met een bontmuts op? Kan 'k me indenken, lekker thuis blijven met cv of kachel op hoog, desnoods met een oranjetompouce erbij is op deze koninklijke verjaardagsdag te verkiezen. Brrr.
  2. Reggy:
    28 april 2016
    En wij waren er (toevallig) bij. Dat dan weer wel.