(57) SAM69+, over witte en zwarte voetjes

11 februari 2015 - Simon's Town, Zuid-Afrika

Woensdag 11 februari 2015 

Niet naar de haaien 

In de zuidpunt van Afrika vind je ‘de wereld in één keer’. Nu eens Zuid-Frankrijk, dan weer Spanje. Verderop Noorwegen, nog verder het zuidwesten van de Verenigde Staten. Onze reis is geboekt. ‘Thrilling’ lijkt de buitenkans om in een gerestaureerde stoomlocomotief op het Kaapschiereiland langs de kust van Kaapstad naar Simon’s Town te tuffen. Spetterende branding op bielzen en rails. De Outeniqua Tjoe-Choo Train tussen Knysna en George of Mossel Bay rijdt immers niet meer. 

Zuid-Afrika biedt gelegenheid tot whale watching, niet alleen op zee, ook vanaf de kust. Muizenberg, aan False Bay, is het noordelijkste strand. Ooit verwisselden zeevaarders Cape Hangklip met Cape Point. Ze namen ‘een afslag te vroeg’, de baai vóór hen was de ‘valse’. Muizenberg is naar sergeant Muijs genoemd, die hier in 1743 voor de VOC dienst doet. De rond 1900 populaire badplaats ontvangt vele prominente gasten. Cecil Rhodes, Brits imperialist, een prominent politicus tijdens de Boerenoorlogen. De Britse schrijver Rudyard Kipling, dichter over het witte zand van Muizenberg. Agatha Christie komt in de jaren 1920 surfen. Niet óp en nooit achter het net. 

Historisch Simon’s Town, zeer Engels aandoend, is genoemd naar de vroegere gouverneur van de Kaap, de Nederlander Simon van der Stel. De stad was winterligplaats voor VOC-schepen en is ruim twee eeuwen de belangrijkste marinebasis van Zuid-Afrika. Ik stel voor om naar de haaien te gaan (kijken):  

‘Vóór zonsopgang bij de pier van Simon’s Town met de boot van African Shark Eco Charters naar Seal Island in False Bay. Voorbij de kademuren schommelend uitvaren door hoge en nog hogere golven. Bij het kale rotseiland met robbenkolonie werpt de schipper een touw in het water. Daaraan zit een gezekerde robbendummy. Hij wil daarmee aandacht van witte haaien trekken, die daar aan breaching doen. Ze duiken onder een rob en slingeren deze uit het water, om hem in de lucht op te vangen. Natuurtheater voor een stuk of twaalf paar ogen in een schuitje, nietig vergeleken met de meter of zeven lange jongleurs. Voor die dummy hebben de wreedaards amper belangstelling. Adrenalineverslaafden onder de opvarenden kunnen een pak aantrekken en in een kooi van 1,5 bij twee meter kruipen, aan de zijkant van de boot. Schipper strooit bloederige stukken vlees, gekooide onderduikers knippen spectaculaire plaatjes door de kijkgaten.’ 

Zonder te reageren spreekt Erna klare taal. Zij loopt liever naar de zwartvoetpinguïns aan Boulders Beach dan naar haaien te duiken. We wandelen de pier voorbij, naar een van de mooiste stranden ten zuiden van Simon’s Town. Op enorme granietrotsen – boulders – leeft een kolonie zwartvoetpinguïns. De enige plek ter wereld waar pinguïns in het wild gemakkelijk kunnen worden geobserveerd. Grappige jongens en meisjes met zwarte voeten, sinds een jaar of dertig beschermd. Deze African penguins – aka ‘jackass penguins’* - zijn de enige vetganzen die in Afrika voorkomen. Als zij nu maar geen afslag te vroeg nemen en een kolonie witte haaien tegenkomen. Wij waarschuwen hen. Om een wit voetje te halen. 

*Aka = Also known as 

    

1 Reactie

  1. Marijke:
    11 februari 2015
    Als je bovenstaande allemaal wilt zien en ervaren, dan zullen jullie wekenlang in ZA dienen te vertoeven. Weet je al welke tijd in het jaar de goede walvisspottijd is?
    Eerst Bilbao afronden, te beginnen met deze speciale en feestelijke elfde februari en laat je daarna maar door de gogga bijten! Hasta la vista!