The Ashton Brothers en orkest Caecilia

10 januari 2020 - Heiloo, Nederland

De Cultuurkoepel in Heiloo is een uniek podium in de regio Kennemerland. Van verre te herkennen aan het hoge groene kruis, dat als baken boven Heiloo uittorent. Sinds 2014 fungeert de Cultuurkoepel als multifunctioneel theater. Erna en ik zijn er enkele keren geweest, met name om fado-voorstellingen bij te wonen. Kom je voor het eerst binnen, raak je onmiddellijk onder de indruk van de imposante, ingetogen schoonheid van de ‘koepel’. Hoge glas-in-lood-ramen betoveren door schitterende lichtinval en heldere kleuren die verhalen vertellen. Groen koper van het dak, voormalige kerkbanken en smeedijzeren communiebanken herinneren blijvend aan de historische functie. Boven de ingang prijkt het orgel uit 1950 met 2.200 pijpen. De reusachtige kroonluchter vormt met de hemeldoeken een fraai geheel. 

Inmiddels is het rijksmonument ‘place to be’ voor cultuurvormen als muziek, theater, dans, literaire avonden en beeldende kunst. Wij gaan opnieuw naar een voorstelling, dit keer op aanraden van een volleybal-vriend. Hij heeft de ons tot nu toe onbekende Nederlandse variété-spektakelgroep ‘The Ashton Brothers’ uit opgedane ervaring warm aanbevolen. We zijn nieuwsgierig naar hun optreden in de piste van de koepel, die tot heus circustheater wordt omgebouwd. De broers, die sinds 2001 optreden, laten het Heilooër harmonieorkest ‘Caecilia’ tot grote hoogte stijgen, de orkestleden hebben zich voor dit concert tot onversneden circusorkest omgeschoold. 

De groep acrobaten leerde elkaar kennen op de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Al vrij snel werd hen gevraagd aan het eind van een collegejaar een acrobatenact op te voeren. Dat zouden de heren ‘wel even’ doen. Zij begonnen te oefenen met behulp van het boekje ‘Acrobatiek voor beginners, deel 1’. Zo startte hun bestaan als de broers Ashton. De eerste avondvullende show was ‘Tragiek van de Onderman’, waarmee zij in 2001 hun première als ‘Ashton Brothers’ beleefden. Ze wonnen er de British American Tobaccoprijs mee. Het tweede programma in 2005 heette ‘Ballyhoo!’. Dit resulteerde in de Johan Kaartprijs. De tournee ‘Ballyhoo!’ werd in 2007 na meer dan driehonderd voorstellingen in het Amsterdamse theater Carré afgesloten. 

Internationale optredens van de Ashton Brothers vonden plaats te Edinburgh in 2005 en in Canada, Zwitserland, België, Spanje en Letland in 2006. In 2007 begon de derde show, genaamd ‘Charlatans, a medicine show’, uitmondend in 2008 in een première vol lovende recensies. Shows van de Ashton Brothers zijn een compilatie van sketches met muziek, magie, acrobatiek, clownerie, slapstick en cabaret. Halsbrekende toeren in de nok van een theater zijn bijzondere hoogtepunten. In hun optreden te Heiloo nemen de broers onder meer de geboren Heilooënaar Timo Bakker als gast mee. 

Het Heilooër harmonie-orkest ‘Caeciia’ telt om en nabij 45 leden, verdeeld over een dozijn instrumentgroepen. De muzikanten - van blazers tot slagwerk en van piccolo tot pauken - staan onder de bezielende leiding van Zoran Rosendahl. Jaarlijks verzorgt het gezelschap in en rond Heiloo een tiental optredens, waaronder het nieuwjaarsconcert, altijd in samenwerking met één of meer gasten. Wij zijn benieuwd naar de combinatie Ashton Brothers en Caecilia in een voorstelling die, gelet op de mededeling ‘Uitverkocht’, grote belangstelling trekt.

1 Reactie

  1. Peter Samuel:
    12 januari 2020
    Geweldige voorstelling, grandioze artiesten. Enorm genoten!