Cape-to-Cape Etappe 1: Cape Leeuwin

18 november 2018 - Cape Leeuwin Ligthouse, Australië

Start & Finish: Cape Leeuwin Afstand: 46.6 km Klimhoogten: 908 m

Even terug in de tijd … bij de vuurtoren van Cape Leeuwin: magistraal uitkijkpunt. Dit lichtbaken is in editie 2019 niet alleen startplaats, maar tevens finishplek van de eerste etappe. Volgens traditie is de Cape-to-Cape-start een van de spectaculairste in Australië’s mountain biking. Een massa-start die hier het lighthouse achter zich laat, omhoog klimt naar Skippy Rock Road en - alvorens weer af te dalen - de bush bush ten westen van Augusta induikt.

De beruchte Heartbreak Hill laat duidelijk weten waarom hij die hartverscheurende naam draagt. Vervolgens trap je via Telstra Tower-tracks naar Hillview Road, recht op de kustlijn af. Ruig weer mogelijk in aantocht, misschien ook wel gebeden verhorend, is besloten om het strand geen deel van het parcours te laten zijn. Ondanks het nu al hoorbare gemor van rijders die in de vorige editie het strand opstormden, moeten zij dit keer in een bocht afzwaaien, waar anders over rotsen door zand en kiezelstenen zou zijn gekoerst. Nu gaat het in een boog terug via de Augusta-golfbaan, worden klimmetjes getest, waarna een lange afdaling de mooiste uitzichten in deze regio over de kustlijn garandeert.

De organisatoren schatten deze eerste etappe in als een van de beste ooit in de historie van Cape-to-Cape. Bijna 47 kilometer lengte afleggen en het overwinnen van iets meer dan 900 meter hoogteverschillen monden uit in een uitdagende mengeling van klimpartijen, afdalingen en adembenemende panorama’s, waarover de deelnemers niet uitgepraat zullen raken. De profs onder de rijders worden ingeschat op een tijd van tegen de 2 uur, de langzaamsten in deze etappe zullen er ongeveer vijf uur over doen om de finish te bereiken. Een reden voor de laatsten kan zijn dat zij het wat rustiger aan hebben gedaan om van het onbeschrijflijk mooie landschap te genieten.

Wanneer de rijders de finish eenmaal zijn gepasseerd, worden zij voor de volgende etappes in groepen ingedeeld. Aan de ene kant om zo veel mogelijk veiligheid te realiseren, aan de andere kant om opstoppingen tijdens de race zo veel mogelijk te voorkomen. In elke etappe zijn er op z’n minst twee uitzichtpunten voor supporters. Op de beste plekken van het parcours kunnen zij hun favorieten aanmoedigen. Een plattegrond is hiervoor beschikbaar. Dit soort aspecten doet mij denken aan maatregelen die ook bij grote marathons worden genomen.

Nog altijd redt Cape Leeuwin Lighthouse dag en nacht mensenlevens. In oktober 2019 is het dus ook de imposante start- en finishplek van etappe 1. De plek vol geschiedenis en verhalen van tragedies en reddingsacties brengt de rijders in de stemming voor een epische vierdaagse mountain bike-tocht. Neergestreken aan de zuidwestelijkste punt van Australië valt het uiterst moeilijk om de ogen af te houden van adembenemende uitkijkjes op de ruige kustlijn en verraderlijke oceaan. Wie aan de 47 kilometer grootse rit begint, herinnert zich in een welverdiende terugblik, waar het schuim vanaf spat, voor altijd deelnemer te zijn geweest die genoten heeft van schitterende uitzichten .

(wordt vervolgd)

1 Reactie

  1. Marijke:
    18 november 2018
    Niet zo snel mogelijk MTB-en lijkt me, dan is het makkelijker genieten van dat mooie uitzicht!
    Zie het voor me, dankzij je beschrijving----