Cape-to-Cape Etappe 4: Cowaramup - Middle Earth

21 november 2018 - Margaret River, Australië

Start & Finish: Colonial Brewery Distance: 57 km Klimhoogten: 521 m

Tocht door de ‘middle earth’, naar de finish, naar het feestterrein. Bij de start ben je nog tussen de twee en vijf uur verwijderd van de fameuze finishlijn (en after party) bij ‘Colonial Brewery’, start- én finishplaats van etappe 4. Betere manier om de Cape-to-Cape MTB-ervaring af te sluiten bestaat niet! Voor de champagnekurken de lucht in vliegen en het schuimende nat vermorst, moet eerst nog het verbazingwekkende netwerk van trails en tracks van ‘Middle Earth’ worden doorstaan. In noordelijke richting naar Cowaramup, in het Noord Oost Margaret River National Park, moet het gevaarlijkste gedeelte van Cape to Cape 2018 worden gefietst. Er lopen struisvogels in het wild, enorm groot en razendsnel … en zij verdedigen hun territorium. Oppassen geblazen dus.

Wie de boosaardige vogels en Middle Earth overleeft, heeft twintig kilometer parcours met tracks die techniek vereisen achter de rug. ‘Bilbo Baggins’, ‘Gaylords Leap’, ‘Mordor’, ‘Rivendell’, ‘Fun Park’ en ‘Fangorn Forest’, zij vormen een sensationele combinatie van paden en sporen, waar geen aardmannetje zich vertoont. Na het verlaten van de bossen volgt een serie gravelpaden voor de slotuitdaging. Daarin moeten ook een paar water-crossings worden doorwaad om uiteindelijk de finish te bereiken. Niemand weet hoe diep die wateren zijn, daarom staan duikers klaar om in geval van nood hulp te bieden. Als je daar eenmaal veilig doorheen bent gekomen, is het slechts een fluitje van een dollarcent om de beroemde eindstreep bij Colonial over te rijden.

Wat dan nog overblijft, is het ophalen van de medaille en ordenen van de gedachten, beelden en indrukken over de vierdaagse Cape-to-Cape-verovering. Die impressies worden dan groots gevierd, tot in de late uurtjes. Daarom luidt de aanrader: boek voor alle zekerheid een extra nacht accommodatie!

Etappe 4 is met 57 kilometer en meer dan 500 meter aan hoogteverschillen een stevige test voor lichaam, geest en fiets. De snelle jongens en meisjes zullen in twee uurtjes klaar zijn. Het grapje gaat dat zij volgens de spelregels niet eerder een drankje mogen nuttigen dan voordat de laatste coureur binnen is. Dat kan wel 4,5 uur duren. Het leven in Margaret River is ongecompliceerd. Zo is ook de filosofie van de Colonial Brewing Company. Het is een van de eerste brouwerijen die de deuren aan de ruige kust van West-Australië opende. Het eerste vat werd in 2004 aangeslagen, de eerste stap in een ongelooflijke reis aan de hand van enkele van Australië’s meest getalenteerde en bevlogen brouwers. Zij verrichten hun job op ongecompliceerde wijze, daarom smaakt hun huisgebrouwen bier zoals bier moet smaken. Voor hun ciders gebruiken ze uitsluitend koelgeperste Australische appels.

De gemoedelijke atmosfeer van Colonial Brewery maakt het toeven aldaar voor de rijders zeer aangenaam. Fietsen, eten en drinken, wat wil een liefhebber nog meer.

1 Reactie

  1. Marijke:
    21 november 2018
    Pittig, bar pittig...zeker als je ook nog in de wateren zou kukelen.
    Krijgt elke MTB-deelnemer zo'n uitgebreide beschrijving van de vierdaagse ploetertocht?