Gedachtenis citytrip Berlijn Kerst 2019 (3)

30 december 2019 - Berlijn, Duitsland

Berlijn is een stad met geschiedenis. Centrum van een keizerrijk, Weimar-republiek en nazi-Duitsland. Front van de Koude Oorlog. Onze vraag, naast die van wat te doen, luidt “Wat is het centrum van de stad?”. Heeft Berlijn wel een centrum in de vorm van een stadshart? Eigenlijk niet! Wel zijn er diverse knusse kleinere centra, waar het goed toeven is. Nog zo’n vraag: “Is Berlijn een mooie stad?”. Het antwoord van sommigen is misschien ontkennend, wij vinden echter “Jawohl”. Ondanks het zicht op bouwputten, kranen en grauwe gebouwen is de schoonheid door de hele metropool verspreid. Je moet natuurlijk je weg weten te vinden, en dan ook nog in een relatief kort tijdsbestek. Wij zoeken hem na een vorstelijk ontbijt, lopend met citymap - Stadtplan - in de hand.

Hoewel wij het liefst buiten gebaande paden blijven, gaat onze eerste gedachte op de eerste (maan)dag uit naar het belangrijkste symbool van Berlijn, de Brandenburger Tor. Via deze neoklassieke poort kunnen we dan zó Unter den Linden op drentelen, onder Quadriga door, strijdwagen bereden door de godin van de overwinning. Hoe we onze rondwandeling verder indelen, hangt af van andere klassiekers, zoals de Fernseh Turm, ons nog steeds bekend als ‘Lange Lulatsch’. Of we die op de eerste dag halen?

… de gebouwen, de leegtes, de fallus van de televisietoren op de Alexanderplatz, met die gedrochtelijke, zilveren, opgeblazen zwelling in het midden …

(Uit ‘Allerzielen’, elegische liefdesroman van Cees Nooteboom)

Via de in kerstsfeer gestoken Ku’damm zijn we snel bij de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, kerkmonument op een van de bekendste plekken van Berlijn. ‘Breitscheidplatz’ is mede het centrum van het vroegere West-Berlijn, waar een legertje straathandelaars, muzikanten en bedelaars normaliter de kerk omringen. Nu bepaalt een kerstmarkt de sfeer, alleen passeren wij er te vroeg om al aan de Glühwein te geraken. De luiken van de kerstkramen zijn nog gesloten, de duizenden lampjes op de Ku’damm zijn ook nog niet aan. Naast de neoromaanse kerk staat de nieuwe, zeshoekige klokkentoren op de plaats van het schip van de in 1943 verwoeste kerk, een toren die net zo ingepakt lijkt als de Van Speijk-vuurtoren in Egmond aan Zee. 

De energie van het nieuwe Berlijn is nergens beter zichtbaar dan op de Potsdamer Platz. Dit plein ontwikkelde zich in 1831 uit een groen park en dankt zijn naam aan een voormalige stadspoort ten oosten van het huidige plein. Begin 20-ste eeuw ontstond hier het centrum van het beroemde Berlijnse uitgaansleven en verschillende luxehotels. In april 1945 is het plein tijdens de finale ‘Slag om Berlijn’ door bombardementen verwoest. Het werd een open ruimte, niemandsland in de schaduw van de Berlijnse Muur. Na 1992 groeit de Potsdamer Platz uit tot grootste bouwplaats van Europa, met investeringen oplopend tot liefst 25 miljard euro. Concerns als DaimlerChrysler en Sony spelen een belangrijke rol en realiseren mede een dynamisch centrum, parel van moderne architectuur, ontworpen door architecten als bijvoorbeeld Renzo Piano.

De Fernseh Turm, 368 meter hoog, bereiken we ook. Wij liften naar 203 meter …

Foto’s

1 Reactie

  1. Marijke:
    30 december 2019
    Gedegen voorbereid aan de stiefel in de stad vol oude en hernieuwde geschiedenis zie ik jullie kilometer na kilometer indrukken opdoen, geheel andere dan die van jullie woonomgeving. Vakantie! (ook al beduidt dat best hard werken!)