‘Pinkstop’ gladjes op rolletjes verlopen

9 juni 2019 - Heiloo, Nederland

In het pinksterweekeinde 2019 is dag en nacht met man en macht gewerkt aan de tunnel onder de spoorlijn, die bij ons ‘om de hoek’ de weg kruist. Vanaf medio maart was de Vennewatersweg tussen kruising Westerweg en Hoogeweg voor alle verkeer afgesloten. Een spooronderdoorgang in de plaats van de gelijkvloerse kruising moet de verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van de omgeving voor alle verkeer waarborgen. De werkzaamheden beslaan tot en met april 2020 zo’n dertien maanden.

Van zaterdag 8 juni tot dinsdag 11 juni in de vroege ochtend is ‘Pinkstop’ ingelast. Geen treinen op het traject Heerhugowaard-Alkmaar-Uitgeest, bussen nemen de plaats voor het OV in. Tijdens deze ‘Pinkstop’ zijn bijzondere kijkdagen georganiseerd, want het werk is de moeite waard om van dichtbij te bekijken. Vlakbij de bouwlocatie is aan de Westerweg een tribune geplaatst, dag en nacht toegankelijk met vrije entree. Op diverse momenten worden de werkzaamheden voor de liefhebbers zelfs nader toegelicht.

Het verwijderen van het spoor, weggraven van zand onder het spoor en het aanbrengen van damwanden voor de toeritten van de onderdoorgang zijn niet zo spectaculair. Het inrijden van het voorgebouwde spoordek op zondag 9 juni vormt echter het hoogtepunt. Pas daarna wordt de spoorlijn teruggelegd. Iedereen is bij de minutieus geregelde activiteit van het inrijden welkom. Een paar honderd toeschouwers geniet dan ook onder een stralend zonnetje op de volledig gevulde tribune en in rijen staanplaatsen langs de plaats van handeling. Geduldig wachtend op traag bewegende wielen, die het betonnen gevaarte - op afstand bestuurd - op rolletjes naar bestemming manoeuvreren. 

Inderdaad: spectaculair. Vele gele hesjes hebben professioneel overwerk geleverd. Als het goed is, kunnen de treinen op dinsdagochtend weer zonder intermezzo tussen Den Helder en Amsterdam rijden. 

Geen stoplicht op rood, gewoon weer op groen. 

‘Pinkstop’ achter de rug, daar was het om te doen.

Foto’s

1 Reactie

  1. Marijke:
    9 juni 2019
    Da's weer 's wat anders dan Pinkpop.
    Onze jongste is ook gaan kijken, met grote bewondering, die spectaculaire draaiactie lukte zowaar in één keer, wat het zeven uur achterop geraakt zijn van de hevige windvlagendag van gisteren weer deed inlopen. Men schijnt de ganse nacht verwoed gewerkt te hebben daar. Petje af!