Reflectie in tingle-bos van Walpole (deel 13 Cape-to-Cape)

23 januari 2019 - Limmen, Nederland

Van Northcliffe naar Walpole vervolg ik mijn fietstour over om precies te zijn 98.6 kilometer (61 miles), voornamelijk door bossen met nog veel meer hoge karribomen. In sommige gedeelten zijn de bijzondere bomen wat kleiner en niet echt spectaculair. Maar ik kom ook de magnifieke ‘red tingle tree’ tegen, die uitsluitend en alleen in de streek rond Walpole voorkomt. In Shannon National Park, dat deel uitmaakt van Walpole Wilderness Area, volg ik het groene bordje, waarop is aangegeven dat Walpole nog 69 kilometer verwijderd is. Op ongeveer de helft van deze afstand kom ik bij Shannon een camping tegen.

Vervolgens fiets ik Mount Frankland National Park binnen, direct gevolgd door Weld State Forest, waar reusachtige bomen de weg flankeren. Pas bij Crystal Springs kom ik grazend vee en opnieuw een camping tegen. Als ik over de Deep River Bridge ga, staat er een bord met aanduiding ‘Walpole/Nornalup National Park’ en even later een verwijzing naar Tinglewood. Hoge, attractieve bomen, waarvan die met de roodachtige stam de ‘tingle trees’ zijn. Een paar honderd meter verder is de John Rate lookout, vanwaar ik de inham met Walpole aan de oceaan kan zien liggen.

Het is jaren geleden dat Erna en ik onder leiding van Dave en Anne in de ‘Valley of the Giants’ de internationaal erkende attractie ‘Tree Top Walk’ aflegden. Een op de natuur gebaseerde wandeling tussen de hoogste boomtoppen, die grandioos uitzicht als door vogelogen over de omgeving bood. Panorama over de majestueuze tingle trees van West Australië, op tientallen meters hoogte, over een meanderend pad van zeshonderd meter lengte. De aangelegde metalen walk-trail was de eerste in zijn soort. Hij ziet uit over spectaculaire, dicht beboste hellingen. Eenmaal weer op de begane grond wandel je de ‘Ancient Empire Walk’, door een grote verzameling van tingle tree-veteranen, hoog torenende eucalyptusbomen die nergens anders in Australië of op de wereld groeien. Sommige staan meer dan vier eeuwen fier overeind. Sta je aan de voet ervan, ontkom je niet aan een moment van reflectie. Uitermate aparte, imposante ervaring in tingle-bos …