Unieke kameraderie onder fietsvrienden (deel 6 Cape-to-Cape)
15 januari 2019 - Limmen, Nederland
Waarom zou een mens op de fiets door het zuidwesten van Australië gaan toeren? In fietsen vind ik het mooie evenwicht tussen echt iets van je omgeving zien en ervaren, terwijl je aan de andere kant even goed verschillende bestemmingen kunt bereiken. Op een tweewieler ga je in een dusdanig tempo, dat je veel indrukken kunt opnemen. De groene natuur onderweg, mensen die hun tuin wieden, dieren die de weiden begrazen, vogels die hun lied zingen. Je hoort de wind in boomtoppen huilen, tractoren op het boerenland al ploegend brommen. De geur van bloemen wordt alleen overtroffen door de odeur van pas gemaaid gras. Niet alleen down under, maar toch met name daar, kun je ongelukkigerwijs ook de resten van dodelijke aanrijdingen tegenkomen. Possums en kangoeroes zijn in grote aantallen vaak slachtoffer. Alles tezamen maakt de ervaring compleet.
Gemiddeld kan ik tamelijk comfortabel zo’n tachtig tot honderd kilometer per dag afleggen. Dat betekent dat een week fietsen mij de orde van vijfhonderd kilometer ver weg kan brengen. In Australië wil dat zeggen dat je in betrekkelijk korte tijd toch aardig wat van het landschap kan zien. Je bent vrij om te kiezen waar je wilt verblijven of dat je de tocht wilt voortzetten. Baas in eigen zadel, hoe plezierig kan dat zijn.
Mijn ervaring is dat mensen, lokale bewoners zowel als fellow bikers, altijd vriendelijk, zelfs joviaal op een fietsende reiziger reageren. Ze stellen vragen over de trip, willen weten waar je vandaan komt en vooral waar je naartoe gaat. Ze zijn altijd bereid om je nadere informatie te verstrekken. Soms willen ze je een drankje aanbieden, als het klikt is een aangeboden maaltijd of zelfs overnachting evenmin uitgesloten.
Tussen rondreizende fietsers kan gemakkelijk kameraderie ontstaan. Een deel van de route wordt dan mogelijk in gezamenlijkheid afgelegd. Elk voordeel heb z’n nadeel, en andersom. Vrijheid, blijheid. In het weidse Australische continent kan het geen kwaad om een reismakker als metgezel te treffen. Panne, problemen en perikelen kunnen op die manier op participatie rekenen.
The camaraderie between fellow cycle tourers is unique. I often swap stories about where I ‘ve been.
(wordt vervolgd)
Marijke:15 januari 2019De romantiek van fietsen! En zolang je niet gespitst op het wegdek---hobbelig, kuilig, zanderig, scheef, bochtig---hoeft te zijn kan het 'afzien' 'zien' zijn. Het zien van Australisch landschap vergeleken met het zien van Hollands landschap is op zich al romantische verheugenis---