Volleybal voor 55-plus: ‘We zetten ‘m op’!

21 december 2018 - Heiloo, Nederland

Waar fitness-scholen als paddenstoelen gedijen, besef ik opeens dat ik al decennia lang geen binnensport meer heb beoefend. Mijn spieren straffer dan ooit, gewrichten steeds roestiger gekleurd. Wandelen is noch mijn hobby, noch toereikend om mijn hele skelet in Olga Commandeur-conditie te brengen. Mooi-weer-fietsen over langere afstanden spreekt mij wél aan. Hoe genoeglijk ook, dat helpt alleen mijn zomerse endurance.

Onverwacht lees ik de lokroep in de krant. ‘Volleyballers 55+ gezocht’. Tot een wekelijks uurtje puur plezier voel ik mij onmiddellijk aangesproken. Aan het vermelde plusteken heb ik - oudere zonder nazaten - getalsmatig een generatie toegevoegd. Op mijn oude dag schat ik mijn balgevoel als voldoende in om positief te reageren. En niet alleen ik. Ook mijn vriendin, enkele jaartjes jeugdiger dan ik, niettemin ook ruim boven de 55, volleert met sportieve inborst mijn set-up eveneens tussen de lijnen van het speelveld.

Onze telefonische aanmelding valt in enthousiaste aarde. Langskomen en meedoen, als proeve van ondervinding. Kijken of het balspel tussen het inmiddels beperkte aantal deelnemers ons bevalt. Volleybal is, gelet op omvang van speelveld en net, een spel van zes tegen zes. Dat aantal was bij ‘Set Up 55+’ aanwezig, maar is in de loop van de tijd geslonken. Ouder worden brengt afhakers met zich mee, jammer maar helaas waar.

Je kunt natuurlijk ook inhaken. Nieuwkomers blijken van harte welkom, zonder ballotage en balbeheersing niet alles bepalend. Bewegen, balletje opgooien en het net vermijden, een uurtje per week. Dat is gezellig en leerzaam, want al is het in slow motion, oefening baart behoorlijke behendigheid. Mijn vriendin en ik hebben niet als enigen ingehaakt. De ‘advertorial’ pakt uitmuntend uit, soms bestaat het nieuwe gezelschap wel uit vijftien enthousiastelingen. Zes tegen zes biedt linkse en rechtse indraaiers perspectief om even op de bank uit te rusten. Sommigen doen dat ook in het veld, glimlachend, goed serverend of in de kleine ruimte hand naar de bal uitstekend. Maar ach, Joop Alberda komt toch niet kijken en de Olympische Spelen worden niet voor óns georganiseerd. Het gaat ons om plezier, ontspanning en lichaamsbeweging. Dat lukt maar al te goed!

Pete Spike

Van reisblog naar fotoboek
Laat een prachtig fotoboek afdrukken van je verhalen & foto's. Al vanaf € 21,95.
reisdrukker.nl

Foto’s