Recensie: ‘Selma’ van Carolijn Visser

14 september 2016 - Peking, China

De Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie zijn termen die ik mij van decennia geleden nog herinner. Dat van die periode in China de Nederlandse Selma slachtoffer is geworden, heeft Carolijn Visser op uitputtende wijze beschreven. Het droeve lot van de Joodse Selma Vos - ook al nazi-slachtoffer tijdens de Tweede Wereldoorlog, al wist zij zelf te ontkomen - stemt je als lezer moedeloos en treurig, dus niet bepaald vrolijk.

Het is knap zoals de schrijfster Selma’s geschiedenis aan de hand van briefwisselingen en (telefoon)gesprekken tot een goed leesbaar geheel componeert. In kenmerkende staccato-schrijfstijl verhaalt Visser over de in IJmuiden geboren hoofdpersoon, die tijdens haar studie in Cambridge de liefde van haar leven ontmoet. Met Chang Tsao krijgt Selma een dochter en een zoon, en bouwt zij een bestaan op in het China van Mao en het rode boekje.

Hoewel Chang een vooraanstaand lid van de Partij was, werd hij door zijn huwelijk met een buitenlandse en de miskenning van zijn vakgebied psychologie uit zijn functie gezet en door collega’s geminacht en miskend. Ook Selma ondervindt de uiterst negatieve bejegening van de revolutionairen en Rode Gardisten. De Culturele Revolutie in China leidt dan ook tot de ondergang van het gezin Tsao.

Waar beide kinderen Greta en Dop uiteindelijk overleven, weliswaar na een moeizaam plattelandsbestaan waar zij zich bewonderenswaardig doorheen worstelen, komen beide ouders Selma en Chang op trieste wijze aan hun levenseinde. Hun verscheiden is daarom zo wrang, omdat zij ongekende kracht en moed hebben getoond ten opzichte van de politieke omwenteling in het land, waar zij vanuit het vrije Westen hun thuisbasis zochten.

Ik meldde al dat ik van dit boek van Carolijn Visser niet vrolijk ben geworden. Het verhaal is zeer aangrijpend en maakt indruk over het leven van een westerse vrouw in het China van Mao Zedong. In haar uitgebreide oeuvre heeft de schrijfster aangetoond betrokken en nieuwsgierig door de wereld te trekken. China, Thailand, Nicaragua, Vietnam, Costa Rica zijn enkele bestemmingen voor haar mooiste reisverhalen. Niet voor niets wordt Carolijn Visser betiteld als geliefd reisverhalenschrijfster in ons taalgebied. 

Dat de uitgave van ‘Selma’ met als ondertitel ‘Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao’ haar hoogtepunt zou zijn, waag ik te betwijfelen. Als reisliefhebber geef ik de voorkeur aan haar boeken, die zij heeft gemaakt door zelf in het land van een ander rond te trekken. Overtuiging is Vissers sterke kracht, die je als lezer het gevoel geeft er zelf bij te zijn geweest. Met haar nieuwste boek heb ik dat toch minder, al zullen historisch geïnteresseerden het werk, dat de brieven van Selma aan haar vader en vele uren durende gesprekken tussen Visser en Selma’s twee kinderen als basis heeft, met belangstelling tot zich nemen.

5 Reacties

 1. Marijke:
  14 september 2016
  Zei het al eens eerder, aan jou als recensent heeft een lezer stukken meer dan die vele zogenaamde recensenten die van die brallende uitingen doen als grandioos, schitterend, enz. zonder verdere uitweiding. Goed gerecenseerd, Carolijns boek, dat ik ws niet zal lezen...
 2. Cor Kluijtmans:
  25 september 2016
  Jouw recensie heeft me overtuigd om dit boek in ieder geval niet te gaan lezen. Andere boeken van haar ken ik (nog) niet. Momenteel worstel ik met het boek 'Echo' van Maeve Binchy (gerespecteerd Iers auteur). Ik ben bijna op pagina 100 en weet me er geen raad mee. En dat terwijl een eerder boek ('Wit bloeit de meidoorn') enorm beviel.
 3. Eef Wouters:
  22 oktober 2016
  Dank voor de heldere recensie van Selma. Ik heb wel eerdere boeken van Visser gelezen, en van 'genoten'. Ik ben er zeker van dat dat nu opnieuw zo kan worden. Intrigerende en aanstekende schrijfster!
 4. Mathieu Nagelkerke:
  19 november 2016
  Een eerlijk, menselijk en informatief boek.
  Inderdaad geen boek om vrolijk van te worden maar daarom niet minder mooi geschreven. Het is een onroerend verhaal dat inzicht verschaft in het ontstaan van een land en het effect ervan op haar bewoners, zeer de moeite van het lezen waard.
  Waarschijnlijk had het niet gerecenseerd moeten worden als reisverhaal, hierdoor wordt het boek door de recensie niet voldoende recht gedaan volgens mij.
 5. Donata Offereins:
  1 december 2016
  Dit boek heeft mij niet enthousiast gemaakt om ook andere boeken van carolijn visser te lezen. Het is inderdaad een reisverhaal maar volgens mij ontbreekt er een wezenlijk
  deel om zo een komplex land te beschrijven. Geen moment had ik het gevoel dat de schrijfster met haar hart bij de zaak was . Het is een opsomming van het leven van deze familie en meer niet.
  Het meest heeft mij de vader van Selma aangesproken. Deze man heeft echt geleden en hier heb ik dat duidelijk kunnen voelen. Jammer, maar er zijn zeker genoeg mensen die een andere mening hebben.