(239) SAM69+, over het icoon van Brabant

12 augustus 2015 - Zundert, Nederland

Woensdag 12 augustus 2015

Potjes geboortegrond te koop

Hoewel hij 125 jaar geleden overleed, is Vincent van Gogh in Brabant beleven mogelijk. Juist om die reden is in het ‘Van Gogh jaar 2015’ de Van Gogh Fietsroute in een nieuw jasje gestoken. De tocht beslaat 335 kilometer, verdeeld in vijf unieke etappes, waarin de schilder in het Brabantse (wieler)land voor fietsplezier zorgt. De route is bewegwijzerd en maakt deel uit van het streven om hem als ‘icoon van Brabant’ naar voren te schuiven. Brabanders is het een doorn in het oog dat het grote publiek naar het museum in Amsterdam met de naam van de wereldberoemde, in Noord-Brabant geboren en getogen grootmeester gaat. Of dat belangstellenden voor Van Gogh het Kroller-Muller-museum op de Veluwe aandoen. 

Voor een vleug Van Gogh behoef je ook niet naar de Provence in Frankrijk af te reizen, Brabant is the place to be. In Zundert is hij geboren, in Tilburg krijgt hij zijn eerste tekenlessen, in Etten tekent hij zijn eerste modellen en in Nuenen realiseert hij zijn eerste meesterwerk: ‘De aardappeleters’. Wie door Vincent van Gogh’s wereld fietst, ontdekt dat het allemaal in de prachtige provincie Brabant is begonnen. Zijn liefde voor de eenvoudige mens, de natuur en het boerenland komt tot uitdrukking in van oorsprong Brabantse thema’s, die als een rode draad door zijn achthonderd schilderijen en elfhonderd tekeningen lopen die over de hele wereld zijn te bewonderen. Reis naar Brabant, verbind Zundert, Tilburg, Etten en Nuenen met elkaar en voilà, zij vertellen het Brabantse levensverhaal van de beroemde ingezetene.

De deelroute Zundert is 65 kilometer lang, van Breda via Etten-Leur naar Van Gogh’s geboortehuis. Vincents karakter is voor een belangrijk deel gevormd in Zundert, dorpje vlak bij de Belgische grens. Het is een lintdorp van nog geen achtduizend inwoners, waar op 30 maart 1853 de zoon van predikant Theodorus van Gogh en zijn vrouw Anna, dochter van een Haagse boekbinder, ter wereld komt. Precies een jaar eerder wordt de eerste Vincent - dood - geboren. Uiteindelijk telt het gezin drie jongens en drie meisjes. Tweede Vincent, de schilder, geniet een beschermde jeugd, maar heeft in het katholieke dorp als domineeszoon weinig vriendjes.

125 Jaar na zijn dood kan op zijn geboortegrond niemand meer om hem heen. Vincent van Gogh Huis, Vincent van Gogh Plein, Vincent van Gogh Straat, Van Gogh Kerkje, Van Gogh Galerie, Restaurant Auberge Van Gogh. Zundert ademt Van Gogh. De cafés schenken Vincent van Gogh-bier, ieder jaar vindt een ‘Van Gogh Loop’ met afstanden van een halve tot tien kilometer plaats.

In het Van Gogh Museum in Amsterdam wordt tot voor enkele jaren de naam Zundert nergens genoemd. Nu lijkt de hele wereld naar het Van Gogh Huis in Brabant te komen. Chinese media, Russische touroperators, een touringcar met Fransen, een hele club Chinezen, zo gaat het maar door in Zundert. 

Ik ga een slaapplaats bij ‘Vrienden op de Fiets’ zoeken. Overnachten in de Van Gogh Straat lijkt me een geslaagde Van Gogh Experience.