(405) SAM69+, over blauwe maandag en zwarte vrijdag

25 januari 2016 - North Battleford, Canada

Maandag 25 januari 2016

Piano of pistool

Een van de prairieprovincies van Canada is het opmerkelijke Saskatchewan. Op het eerste gezicht een perfecte driehoek, op sommige kaarten een trapezium. De helft door bossen bedekt, in het noorden zijn talrijke kleine meren. Het gebied is overwegend vlak, hoogste punt is Cypress Hill. Het plaatsje North Battleford in het westen van Saskatchewan ligt recht tegenover het stadje Battleford aan de Saskatchewan Rivier. De twee samen staan bekend als ‘The Battlefords’. In North Battleford verschijnt een lokale krant onder de naam ‘Battleford News-Optimist’.

Een van de ergste nachtmerries voor een krantenredactie is een dag, waarop er niets, maar dan ook helemaal niets gebeurt. De pagina’s moeten toch gevuld. In het zicht van de deadline betekent dat minutieus speuren naar elk sliertje nieuws.

‘Beste lezer, vandaag geen nieuws’ kan een krant niet maken.

Toch maakt de genoemde Canadese lokale krant de afgelopen week een opvallende keuze. Hij bericht tegen gangbaar gebruik in dat er geen nieuws is. Is dat een betere keuze dan het brengen van onzinnieuws?

Stress kennen ze niet op de redactie van de Battleford News-Optimist.

‘Eerlijk gezegd is deze week qua nieuws niet echt iets gebeurd’ schrijft de krant dinsdags op de voorpagina. ‘Niet dat je de krant niet moet lezen, er staan best wat interessante artikelen in. Het is januari, het weer wordt slechter. Verder gebeurt er niet zoveel’.

Het is eerder gebeurd dat een hoofdredacteur besluit tot de mededeling ‘Er is geen nieuws’. Lang geleden - in 1930 - brengt de BBC haar nieuwsprogramma tot deze boodschap terug. In plaats daarvan zendt de Britse publieke omroep pianomuziek uit. 

Gebrek aan nieuws maakt de kans groot dat er verhalen in de krant belanden die het vermelden eigenlijk niet waard zijn. Een goed voorbeeld daarvan is blue monday, voor journalisten de deprimerendste dag van het jaar. Op zo’n dag is er weinig tot geen nieuws, maar de kranten schrijven toch hele stukken over dat verschijnsel. Vooral leggen zij uitvoerig uit dat het onzin is. ‘Nieuws dat eigenlijk geen nieuws is’, toch melden we het maar even.

Misschien is de optimistische eerlijkheid in The Battleford News toch beter te verteren.

Vandaag is geen blue monday. Battleford’s News-Optimist vult pagina na pagina over afgelopen vrijdag: black friday. In La Loche, dorp in Saskatchewan’s noordwesten, zijn bij een schietpartij op een school vier doden gevallen. Een jongen van 17 jaar doodt zijn twee broers en twee leraren, waaronder de dochter van La Loche’s burgemeester. Hoewel schietpartijen op scholen in Canada, anders dan in de VS, zelden voorkomen, is het niet de eerste keer dat de school in La Loche door geweld wordt opgeschrikt. Twee jaar geleden probeert een leerling zijn lerares neer te steken. Uit het nieuws van toen: ‘De leerkracht klaagt dat de leerling tien maanden later, na het uitzitten van zijn straf, weer in de klas van de lerares zit.’

In optimistische stemming maak ik de krantenkop over de eerstvolgende blue monday alvast. ‘Alle dagen van de week blauwe maandag!’

 

1 Reactie

  1. Marijke:
    25 januari 2016
    Meestal reageer ik op het inhoudelijke van jouw blog, vandaag ook op de vormgeving: mooie opbouw!!!
    Blue monday, de derde maandag in januari...gegeven de huidige ellendige situatie in zoveel landen zullen miljoenen het met je eens zijn: elke komende dag voor nou en noggeris blue monday. Utopie sinds heugenis der tijden...