(437) SAM70+, over besondere reis met mooi uitsig (12)

26 februari 2016 - Tzaneen, Zuid-Afrika

Vrijdag 26 februari 2016

Transvaal tegen Tzaneen

Op grasvlakten in het Krugerpark spreiden acacia’s hun paraplu-achtige kronen uit, die sterk contrasteren met de vreemde reuzen der natuur, de baobabs oftewel apebroodbomen. Rijkdom en diversiteit van het park zijn ontzagwekkend. Ten minste 147 zoogdiersoorten, meer dan 450 boomsoorten, meer dan vijfhonderd vogelsoorten. Ieder jaar bezoeken ruim een half miljoen mensen uit de hele wereld het park, maar hun aantallen en kampementen om hen te ontvangen vallen amper op bij de uitgestrektheid van het park.

Op zaterdag 11 november verlaat u het Krugerpark om het privé-park Thornybush op te zoeken. In de namiddag organiseert men een game-drive. Het is spectaculair om in het donker naar wild op zoek te gaan. De rangers gebruiken hiervoor een groot spotlight, dat vóór op de open Landrover is bevestigd. Het nuttigen van de maaltijd, zeg maar het diner, vindt vrijwel altijd in de buitenlucht plaats, onder een stralende sterrenhemel en met de stereogeluiden uit de bush als achtergrondmuziek. 

Zondag de twaalfde is pech: u wordt héél vroeg gewekt. Daar staat tegenover dat het de bedoeling is om een ochtendsafari te maken, waarin de natuur op haar mooist is. Ervaar hoe die natuur en het erin levende wild ontwaken. Sen-sa-ti-o-neel. Heeft u vervolgens zelf ontbeten, ga dan lekker relaxen aan de rand van het zwembad, imiteer af en toe een nijlpaard en volg daarna een ervaren gids op de voet voor een wandeling. Alweer: overbelast uw knieën niet. In plaats van een voetbalwedstrijd staat in de late namiddag weer een live-safari op het programma. Onvergetelijk, meeting met de Big Five, besloten met een maaltijd onder de sterren. Magnificent! Sleep well in Privé Game Reserve Thornybush.

Maandag 13 november start met een laatste game-drive. Na het ontbijt haalt de gids u op en brengt hij u naar Tzaneen, gelegen in een omgeving die door talloze uitgestrekte theeplantages wordt gemarkeerd. Tzaneen is een kleurrijk stadje dat in een subtropisch klimaat ligt. De schilderachtige Magoebaskloof is genoemd naar het Batloe-opperhoofd Makgoba die in 1895 op de hellingen sneuvelde toen hij het recht van zijn volk om bij de graven van hun voorouders te wonen verdedigde tegen het zich uitbreidende Transvaal. Vandaag de dag is van deze gewelddadige gebeurtenissen niets meer te merken in dit magnifieke, dichtbeboste ravijn, waardoorheen in minder dan zes kilometer de weg zeshonderd meter daalt naar Tzaneen. 

De Magoebaskloof kan bogen op een wonderschoon landschap van bossen en waterpartijen. In deze noordhoek van het Randgebergte zijn de golvende terrassen dicht beplant met thee, dat in het vochtige subtropische klimaat goed groeit. Deze betrekkelijk nieuwe, succesvolle industrie verschaft werk aan plaatselijke theeplukkers en maakt het land minder afhankelijk van de invoer van thee uit Sri Lanka. Dicht bij Tzaneen is de Wolkberg een van de noordelijkste uitlopers van de grote Drakensbergen die naar het zuiden en westen lopen en hun invloed in alle vier de provincies van Zuid-Afrika en in het bergkoninkrijk Lesotho laten gelden.

(wordt vervolgd)

1 Reactie

  1. Marijke:
    26 februari 2016
    Heb zowaar internet.
    Reisde Baas Hoogervorst privé, was bovenstaande een privé- reisbeschrijving? Zou hij alles gedaan hebben volgens de beschrijving? Hoeveel weken deed hij erover?