(60) SAM69+, over Rommel en de Tuin

14 februari 2015 - Castricum, Nederland

Zaterdag 14 februari 2015

Villa Sonnevanck en Achter Bornholm

Achter de bebouwing van de Burgemeester Mooijstraat, Dorpsstraat en Stationsweg in het centrum van Castricum ligt een kleine oase verscholen. Volg de bordjes ‘Tuin van Kapitein Rommel’ en je komt bij een stromend watertje, een vijver met bruggetje en een eilandje. Eens was deze plek vol romantiek bedoeld om een ruim stationsplein aan te leggen. Daar is het niet van gekomen. Jaren lang kon geen mens op de in verval geraakte ruimte komen. In 1993 is dat veranderd doordat er een tuin met een ontmoetingsruimte voor in de plaats is gekomen. Niet zomaar een tuin, maar een Tuin zonder rommel met een bijzondere naam. Eentje die bol staat van activiteiten op recreatief, cultureel en educatief gebied en toch een oase van rust voorstelt. Wandel er maar rond of ga eens op een bankje genieten van wat er zoal groeit en bloeit.

Albert Rommel, in 1889 in Castricum geboren, is kapitein op de grote vaart. Met zijn vrouw en hun eerste kind keert hij op dertigjarige leeftijd naar het dorp terug, mede door een sterke band met zijn moeder. Na het overlijden van zijn vader trouwt zijn moeder met de jongere broer van pa Rommel. De broer woont in Villa Sonnevanck aan de Burgemeester Mooijstraat, een woning met een zeer royale tuin. Eerst trekt Albert met zijn gezin bij zijn moeder en stiefvader in, maar weldra verhuist hij naar de Dorpsstraat. Als zijn gezin uitdijt, betrekt hij een nieuw onderkomen aan de Stationsweg. Via de aan elkaar grenzende tuinen kunnen Alberts kinderen bij hun oma en stiefopa op bezoek gaan.

Het huwelijk van Albert houdt geen stand. Hij verkoopt het huis aan de Stationsweg en kiest opnieuw voor Villa Sonnevanck als zijn domicilie. Zijn stiefvader overlijdt in 1932. Als Albert een nieuwe partner heeft gevonden, wil hij weer op zichzelf gaan wonen. Hij krijgt in 1951 vergunning voor de bouw van een pompgebouwtje met ruimte voor het personeel in de tuin achter Sonnevanck. Hij laat een grote vijver graven, gaat het ‘pompgebouwtje’ zelf bewonen en noemt zijn huis ‘Achter Bornholm’. In 1957 overlijdt zijn moeder (98) en Villa Sonnevanck komt leeg te staan.

Een jaar na zijn moeder sterft ook Albert. Zijn weduwe verkoopt de tuin aan de gemeente Castricum. De bedoeling is om er een ruim stationsplein van te maken. Villa Sonnevanck wordt afgebroken en maakt plaats voor een winkelpand. ‘Achter Bornholm’ met een eigen stuk tuin blijft echter gespaard en is nog steeds in particuliere handen. De rest van de tuin raakt vervolgens behoorlijk in verval.

In 1993 wordt de Stichting Tuin van Kapitein Rommel opgericht met als doelstelling: de tuin en de ontmoetingsruimte voor allerlei activiteiten aanwenden. De nodige enthousiaste vrijwilligers onderhouden en beheren het geheel, waarin het pompoenenconcert en de kerstmarkt tot een vaste traditie zijn geworden.

(De Tuin van Kapitein Rommel ligt schuin tegenover het NS-station Castricum en is op werkdagen van half tien tot half vijf voor publiek geopend. Op feestdagen is de Tuin dicht).

 

1 Reactie

  1. Marijke:
    14 februari 2015
    Die Albert wipte aardig heen en weer van huis naar huis. En jij 'reist' ditmaal dichter bij huis naar aardige wetenswaardigheden, die voor deze beantwoordster volkomen nieuw zijn.
    Huis van Hilde en Tuin van Kapitein Rommel vormen samen een waarschijnlijk interessante excursiedagvulling, denk je ook niet?