(67) SAM69+, over Culturele Hoofdstad Mons

21 februari 2015 - Mons, België

Zaterdag 21 februari 2015

Doudou en Doolhof

Tweehonderd jaar na de Slag bij Waterloo wordt Zuid-België onder de voet gelopen. Grootse evenementen dienen zich aan. Mons (Bergen) is Culturele Hoofdstad van Europa en heeft een metamorfose ondergaan. Voormalige industriële gebouwen zijn getransformeerd in cultuurtempels, zoals Amsterdam de Westergasfabriek kent. De gedaanteverwisseling leidt tot een programma voor een breed publiek, waarin de Van Gogh-tentoonstelling highlight is.

De belangrijke Belgische provincieplaats Mons ligt vlakbij de grens met Frankrijk. De binnenstad blikt historisch, de meeste huizen dateren uit de 17e eeuw. De geschiedenis van de stad draagt als voormalige mijnwerkersplaats een industrieel karakter. Oude fabrieksgebouwen in het centrum zijn omgebouwd tot tempels, waarin cultuur zijn plek vindt. Wandel door Mons en ontdek de sfeer. De Grand Place, het centrale plein, beschikt over vele terrassen. Rondom bevinden zich autoluwe winkelstraatjes, waar voetgangers vrij baan hebben. De evenementen uit het programma van 2015 zijn lopend prima te bereiken.

Sinds 1985 kiest het Europese Parlement jaarlijks twee Europese steden uit als Culturele Hoofdstad. Dit jaar zijn dat Mons en het Tsjechische Pilsen. Mons bezit rijk cultureel erfgoed met twee UNESCO-vermeldingen: belfort of klokkentoren en festival Doudou. ‘El Catiau’ - de klokkentoren – is 87 meter hoog, het enige Belgische belfort in barokstijl. Het symbool van de Bergense identiteit is in de 17e eeuw gebouwd, na instorting van de klokkentoren in 1661. Doudou is het jaarlijkse weekfeest met zijn hoogtepunt in het weekeinde na Pinksteren. De grande finale op de Grote Markt brengt duizenden mensen op de been. In de omgeving van het oude mijnwerkersdorp zijn Le Grand Hornu en de vuursteengrotten van Spiennes ook UNESCO-monumenten. Le Grand Hornu is een historisch industrieel mijnbouwcomplex in de Borinage, ten zuidwesten van Bergen. In Spiennes begonnen zo’n zesduizend jaar geleden de oudste mijnwerkers van de mensheid voor het eerst mijnen te ontginnen. Zij ontdekten een rijke afzetting van vuursteen. Over meer dan honderd hectare verspreid is een duizendtal putten gegraven, die tot de eigenlijke mijnen op ongeveer tien meter diepte toegang geven. Deze neolithische mijnen van Spiennes weerspiegelen de vindingrijke geest van de mens.

De stad Mons kleedt zich dit jaar ‘cultureel’ aan. Duizend activiteiten vinden in de stad, in zijn omgeving en in ‘zustersteden’ plaats. Het eerste kunstwerk is een enorme Mikado-achtige houten constructie van negentig meter lang en achttien meter hoog. Het absolute hoogtepunt is de tentoonstelling ‘Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar’. De beroemde Nederlandse schilder stierf 125 jaar geleden. Hij woonde en werkte enige tijd in de buurt van Mons. Deze periode bepaalt zijn voorliefde voor werkende klasse en de ‘hutjes’, waarin mensen wonen. Ze zijn in zijn schilderijen terug te vinden. Ook huisjes waarin hij woonde, iets buiten Mons, zijn open voor bezoek. Zoals dat in Colfontaine (Wasmes), met een presentatie over Van Gogh’s leven in de Borinage.

In juli a.s. vormen 750 duizend zonnebloemen een waar doolhof in het hart van de stad Mons. Zoek uw weg erheen en gij zult vast een terras op de Grand Place vinden!

    

Foto’s