Wandelen, fietsen, treinen bij Dwellingup (deel 8 Cape-to-Cape)

17 januari 2019 - Limmen, Nederland

Serpentine is een rustig plaatsje met wat huizen, een pub en een general store, waar je van alles kunt inslaan. Aan de counter van de pub zijn lunch en avondmaal verkrijgbaar. Voor de nacht kan ik op de camping wellicht een caravan huren, hopelijk met kussen en linnengoed.

De rit tussen Serpentine en Dwellingup over 42,5 kilometer (26,5 miles) bestaat uit twee gedeeltes. Eerst achttien kilometer vlakke weg, door aardig boerenland, Stirling Ranges aan de linkerhand. Daarna 25 kilometer over heuvels door aantrekkelijk jarrahwoud en bushland. Klim- en daalwerk zijn redelijk te doen. Links van de weg ligt een strook van ongeveer een meter asfalt naast de baan voor auto’s. Het omringende fraaie landschap is de moeite waard. Keysbrook en North Dandalup zijn plaatsen, waar een verfrissing kan worden gekocht. Kleurrijke rosellas en groene parrots zorgen voor welkomstlied, acacia’s in bloei tonen gele kleuren. Toeren op de fiets, een groot genoegen.

In Dwellingup - 375 inwoners - ben ik op ongeveer honderd kilometer van Perth in het Darling Range-gebergte ten zuidoosten van Pinjarra. De regio staat bekend om zijn hout- en fruitteelt. Bij zware bosbranden van 1961 brandden in Dwellingup 132 huizen af. Geen dodelijke slachtoffers, wel achthonderd daklozen. Het dorp werd weer opgebouwd, maar in 2007 waren er opnieuw bosbranden. Nu werden zeventien huizen vernietigd en brandden duizenden hectaren private eigendom en bos af. Er vielen weer geen doden.

Dwellingup ligt nabij de bauxietmijn van Huntly, de grootste ter wereld. Deze levert erts aan de aluminiumfabrieken van Pinjarra en Kwinana. Pinjarra is een van de eerste plaatsen in WA, waar Europeanen zich vestigden. Een van de vroegste kolonisten in de streek was Thomas Peel. Begin 1898 bestond de bevolking van Pinjarra uit driehonderd mannen en honderd vrouwen. De aluminiumfabriek is in 1974 opgericht om erts uit de bauxietmijn van Huntly te verwerken. Pinjarra heeft nu vierduizend inwoners.

Toeristische attractie in Dwellingup is de historische spoorlijn Hotham Valley Railway. Van mei tot oktober rijdt een stoomtrein de ‘Dwellingup Forest Ranger Tour’ tussen Pinjara en Dwellingup. Dwars door Dwellingup loopt het Bibbulmunwandelpad, langeafstandswandelpad van duizend kilometer. Mijn voorkeur ligt bij de fiets.

(wordt vervolgd)

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade